назад

У Криничках обговорили інформаційну виборчу кампанію

IMG 0598Як проголосувати не за місцем реєстрації? Як проголосувати переселенцям із Донбасу та Криму? Ці та інші не менш актуальні питання обговорили днями на засіданні Міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення в Криничанській райдержадміністрації. До розмови долучилась і керівник Криничанського бюро правової допомоги Надія Федориненко.

Правник роз’яснила присутнім, що згідно з ЗУ «Про державний реєстр виборців», за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси.

Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі.

Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю. Тобто, не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування ви маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.

Разом із подачею заяви надаються паспорт та документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. (довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати та інші)

Переселенці із Донбасу та Криму з легкістю зможуть проголосувати, оскільки їм достатньо взяти паспорт і з ним піти у будь-який відділ ведення держреєстру виборців на підконтрольній Україні території. Там треба написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування (не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування).

Під час свого виступу Надія Федориненко принагідно розповіла про Національний проект «Я МАЮ ПРАВО!» та про основні показники роботи бюро правової допомоги за 2018 рік. Окремо з присутніми обговорили питання боулінгу в школах, а саме – відповідальність перед законом булерів та педагогів.

У підсумку на засіданні МКМР вирішили максимально приділяти увагу проведенню право просвітницьких роз’яснювальних заходів як для громадян, так і для працівників державних установ та організацій, та учнів шкіл району. а також домовились публікувати роз’яснення положень законодавства в районній газеті «Нові рубежі» та на сайті Криничанського району.

Нагадуємо, що Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2019/2/2{/gallery}