назад

У Києві започаткували щотижневі правничі вебінари

Фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щоп’ятниці на своїй сторінці у Facebook проводитимуть онлайн-зустрічі з киянами та внутрішніми переселенцями, що перебувають у столиці . Під час вебінарів юристи центру роз’яснюватимуть актуальні правові питання та розповідатимуть про можливі шляхи вирішення тих чи інших правових проблем. Щоб отримати відповідь на запитання, яке цікавить саме вас, достатньо просто написати його у приватні повідомлення чи як коментар до публікації на сторінці центру.

Перша така зустріч була присвячена питанням захисту прав внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану.

Кожен українець, що має статус внутрішньо переміщеної особи, знає про значну кількість пільг та гарантій, на які має право. Проте далеко не кожен усвідомлює, як ними скористатися на практиці. Саме тому ми провели правничий вебінар, на якому пояснювали алгоритми отримання державних соціальних допомог для переселенців, – головний юрист Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мірошник.

Під час заходу юрист центру відповів на актуальні питання, зокрема, хто може отримати статус внутрішньо переміщеної особи та як його не втратити, які державні органи здійснюють захист прав цієї категорії громадян та який розмір щомісячної матеріальної допомоги для  таких осіб, які трудові гарантії мають внутрішньо переміщені особи, з якими типовими проблемами вони стикаються та яким чином їх ефективно вирішувати.

Також юрист акцентував увагу на важливій інформації, а саме розповів, що внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, має право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для ВПО не може перевищувати 180 календарних днів.

Крім цього, Андрій Мірошник проінформував, що відповідно до ч.1 ст. 40 Кримінального кодексу України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. Наприклад, не буде притягнута до кримінальної відповідальності людина, яка під дією тортур розголосила державну таємницю.