назад

У Львові відбулись заходи у межах проєкту «День прав людини у вашому місті»

Львів – друге місто на мапі регіонального туру « День прав людини у вашому місті». Метою проєкту є підвищення обізнаності про права людини та поштовх громадян до більш активного захисту своїх прав, а також формування правової свідомості українців.

В рамках туру відбулась прес-конференція, присвячена презентації результатів третьої хвилі опитування «Що українці знають та думають про права людини». У прес-конференції взяли участь: Олександр Баранов, в.о. директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги; Тетяна Печончик, голова Центру прав людини ZMINA; Андрій Сухарина, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Світлана Колишко, керівниця групи ініціатив з прав людини, координаторка проєкту «Права людини для України» Програми розвитку ООН в Україні та Руслан Клапчук, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Львівській області.

«Якщо говорити про західний регіон, то ми бачимо, що тут найменша кількість людей, яка невдало захищає свої права. Водночас, тут найбільший відсоток людей, які захищають свої права за допомогою юристів, адвокатів безпосередньо системи безоплатної правової допомоги. На сьогодні, згідно дослідження, система безоплатної правової допомоги входить у ТОП 10 найефективніших способів захисту прав, натомість у 2016 році взагалі не було інформації про те, що можливо захистити свої права за допомогою системи.» – зазначив Олександр Баранов, в.о. директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги.

Система безоплатної правової допомоги з кожним роком розширює та зміцнює свої можливості, про це свідчать і результати даного дослідження.

«З 2016 року майже вдвічі збільшилась кількість людей, які знають про систему безоплатної правової допомоги, як вона працює, куди потрібно звернутися, щоб система могла надати кваліфіковану консультацію, або представництва в суді чи навіть захист у кримінальному провадженні. Мовою цифр – це 25% населення знають, де знаходиться система і як до неї звернутись. Ще 35% колись чули про систему БПД, але не знають де вона є і як скористатись її послугами» – розповів Олександр Баранов.

Правопросвітництво – одна з можливостей донести людям інформацію та підвищити їх правову обізнаність.

  «Для того щоб більше людей знали про свої можливості система проводить багато правопросвітницьких заходів, ми підвищуємо правову спроможність громад, мешканців. Розповідаємо їм про права, які в них є, як їх реалізовувати та захищати і що робити у разі, якщо такі права вже порушено. Результати такої правопросвітницької діяльності ми побачили під час розповсюдження інформації про земельну реформу, яка активно впроваджується в державі. Саме завдяки правопросвітницьким заходам, майже в чотири рази збільщилась кількість людей, які звертаються до нас саме з питань земельної реформи. Для нас дуже важливо проводити правопросвітницьку діяльність, адже це ще одна нагода розповісти людям що свої права можна і треба захищати.»

В приміщенні головного залізничного вокзалу була встановлена тематична виставка: чотири кольорові конструкції, проілюстровані найважливішими даними з дослідження – графіками, цитатами та висновками.

На виставці були присутні і фахівці Львівського місцевого центру з надання БВПД, які розповідали охочим про опитування та діяльність правозахисних організацій, до яких можна звертатися за безоплатною допомогою.

Довідково: Дослідження проведене Фондом “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва” та Центром прав людини ZMINA за підтримки проєкту “Права людини для України”, який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Участь в опитуванні взяли понад 2 000 респондентів по всій Україні. Дані подаються у динаміці в порівнянні з 2018 і 2016 роками.