назад

У Новосанжарській школі говорили про запобігання булінгу та підстави для законного обмеження прав громадян

12102018vidkrytyjurok 2

12 жовтня 2018 року у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» до Новосанжарської школи завітав начальник Новосанжарського бюро правової допомоги Андрій Чернуха. Метою візиту була участь у відкритому уроці – дискусії з учнями 11 класу на тему: «Законні підстави обмеження прав громадян».

«Існують випадки, коли обмеження прав одних людей приносить користь для суспільства, адже права людини закінчуються там, де починаються права іншої. З огляду на це, права громадянина у певних випадках можуть бути обмежені законом та іншими нормативними актами, або за рішенням суду. Як яскравий приклад можна навести обмеження руху вантажного транспорту в певний час доби у густонаселених зонах: з однієї сторони, кожен має право на вільне пересування, з іншої ж рух такого транспорту заважає іншим громадянам відпочивати у нічний час, тому у даному випадку встановлення таких обмежень є корисним для суспільства. Також яскравим прикладом є заборона закликів до повалення державного ладу та дискримінації за расовими чи релігійними ознаками, хоча, загалом, свобода слова є невід’ємним правом кожного», – зазначив очільник бюро правової допомоги.

Андрій Чернуха запропонував учням самостійно навести приклади законного обмеження прав людини та обговорити кожен із них.12102018vidkrytyjurok

Учні з цікавістю обговорювали різні правові ситуації. Дискусія зачепила навіть тему допустимості легалізації вогнепальної зброї в Україні. В ході уроку кожен висловив свою думку з того чи іншого питання.

На другий урок завітав 10 клас, темою лекції для якого стало запобігання булінгу та захист прав дитини.

В ході заходу Андрій Чернуха розповів учням про права дитини, їх захист та відповідальність за їх порушення.

«Найбільш поширеним правопорушенням серед шкільної молоді є булінг, він проявляється у постійному виявленні агресії відносно однієї особи іншою особою чи групою осіб. Це може бути: фізичне насильство із застосуванням сили; психологічне, що включає образи та інші види психологічного впливу; та економічне, що виникає у результаті крадіжок матеріальних цінностей», – резюмував він.

Далі Андрій Чернуха запропонував учням назвати, на їхню думку, найбільш дієві способи захисту від булінгу.12102018vidkrytyjurok 3

Більшість справились із завданням та назвали два основні способи захисту від булінгу – триматися осторонь кривдника і не провокувати його та повідомляти дорослих про випадки булінгу. Потім очільник бюро правової допомоги пояснив учням, що найбільш ефективним способом запобігання усіх видів правопорушень є виховання нетерпимості суспільства до злочинності, тому у жодному разі неможна приховувати випадки вчинення правопорушень, а потрібно одразу повідомляти про це дорослих.

Наприкінці уроку діти отримали відповіді на свої запитання та правопросвітницькі матеріали щодо прав дітей.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу з будь-яких правових питань можна отримати у Новосанжарському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 та працює щодня з 9:00 до 18:00, крім вихідних днів.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги –

0 800 213 103(дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).