назад
15.08.14

У рамках вивчення досвіду США у сфері правової допомоги українські експерти системи БПД вирушили до штату Орегон

USA VisitТриває робоча поїздка представників Координаційного центру та адвокатів-тренерів системи безоплатної правової допомоги у США з метою вивчення досвіду надання правової допомоги.

Програма професійного обміну на тему «Роль безоплатної правової допомоги в системі змагального кримінального судочинства»1 розпочалася 2 серпня 2014 року. Вона проходить у Сполучених Штатах Америки в рамках Програми міжнародних відвідувачів та триватиме до 22 серпня 2014 року. Участь у програмі беруть директор Координаційного центру Андрій Вишневський, заступник директора Віталій Баєв та начальник управління стратегічного аналізу і планування Сергій Троценко, а також адвокати-тренери/ модератори обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Анастасія Сербіна та Марина Старовойтова.

У рамках поїздки з вивчення досвіду українські експерти місті уже відвідали місто Вашингтон (федеральний округ Колумбія), де ознайомилися з правовою системою США і правовим захистом на федеральному рівні. Із 7 по 13 серпня 2014 року представники Координаційного центру та адвокати-тренери мали низку зустрічей та відвідин профільних установ у Майямі (штат Флорида), де ознайомились із питаннями державного захисту на рівні штату та судової медіації. Із 13 по 16 серпня 2014 року команда українських експертів перебували у Канзас-Сіті (штат Міссурі), де зустрілися з представниками різних слідчих органів США, виправних центрів, суду у справах неповнолітніх, юридичних фірм, що надають громадянам правову допомогу безоплатно (pro bono).

Сьогодні, 16 серпня, учасники програми вирушили до міст Портленд та Сейлем (штат Орегон) у рамках наступного етапу навчальної програми. Заплановано, що там вони пробудуть до 20 серпня. Темою даного етапу робочої поїздки стане ознайомлення з роллю Верховного суду штату та Федерального прокурора США; послугами, які надає державний захисник на рівні штату та на місцевому рівні; правовою допомогою громадам, які недостатньо забезпечені послугами («underserved communities»); роботою судів, які розглядають справи про наркотики.

Зокрема, учасники побувають у Верховному суді Орегону (Сейлем), Офісі Федерального прокурора США, Офісі Державного захисника штату Орегон (Сейлем) та окружному суді Малнома.

Також учасники відвідають Офіс Державного захисника міста Портленд, де ознайомляться з особливостями діяльності державного захисника, формуванням бюджету та прогнозуванням майбутніх потреб, забезпеченням якості правових послуг, організацією ведення справ клієнтів та роллю професійних об’єднань адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Після цього планується візит до Офісу правової допомоги Орегону, де надається безоплатна правова інформація та послуги у цивільних справах малозабезпеченим.

Останнім пунктом програми стане поїздка до Центру правових ресурсів Орегону, що надає правову допомогу громадам, які недостатньо забезпечені послугами.

1 Програму організовано Офісом з питань міжнародного розвитку, співробітництва та підготовки прокурорів (OPDAT) Департаменту юстиції США Посольства США в Україні

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

 

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+