назад
12.12.19

У Регіональному центрі пройшов круглий стіл на тему « Забезпечення прав і свобод людини та громадянина»

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області пройшов круглий стіл за участі  керівників центрів БВПД Рівненщини, Ради адвокатів та КДКА Рівненської області, під час якого було обговорено ряд  актуальних питань співпраці адвокатського середовища з системою безоплатної правової допомоги Рівненщини.

 

«Хочу подякувати тим адвокатам, які вже співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги та нагадати про наближення  конкурсу з відбору адвокатів, які залучатимуться до надання БВПД. В нас з адвокатським середовищем налагоджена тісна співпраця, яка дає свої плоди у вигляді виграшних справ і задоволених клієнтів. Ми ж зі свого боку робимо усе можливе аби адвокати вчасно отримували кошти за свою роботу. На щастя, наразі ми не маємо заборгованості перед адвокатами а навпаки на кінець року ще й маємо залишок коштів на оплату адвокатських послуг»,- такими словами розпочав засідання круглого столу директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

У продовження теми, директор Рівненського місцевого центру Алла Негрей розповіла присутнім про  здійснення представництва у типових малозначущих справах силами фахівців центрів та бюро правової допомоги. Окрему увагу очільниця центру зосередила  взаємодії фахівців безоплатної правової допомоги з адвокатами на місцях.

А ось про залучення адвокатів системи БПД до заходів з підвищення кваліфікації зупинив розповів голова кваліфікаційної палати, заступник голови ККДА Рівненської області Сергій Шилан. Також, учасники круглого столу зупинились на детальному вивченні особливостей залучення захисників для проведення  окремої процесуальної дії.

Разом з тим, присутні обговорили  механізм оцінювання якості наданої правової допомоги з використанням інструменту рецензування peer review. Наразі такий метод застосовується для перевірки  якості надання безоплатної первинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, де  пул досвідчених експертів оцінює роботу своїх колег на відповідність низці критеріїв якості.

«Для продовження вибудови тісної співпраці адвокатів з системою , актуальними питаннями залишаються : підвищення зацікавленості адвокатів  в наданні якісної правової допомоги,  спрощення звітності та ведення електронного документообігу», -зазначив у своєму виступі голова Ради адвокатів рівненської області Сергій Удовиченко.

Мотивує адвокатів співпрацювати з системою БПД звісно і фінансова складова. Тому, питання оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, вкрай актуальне. Тим паче,  зміна прожиткового мінімуму впливає і політику ціноутворення вартості проїзду транспортом загального користування,  пально-мастильних матеріалів,  найму житла , відправлення рекомендованих листів. Ці усі витрати адвокатам, також повинні бути відшкодовані.

На завершення круглого столу, присутні обговорили пріоритетні питання розвитку співпраці між адвокатами та системою безоплатно правової допомоги а також узгодили проведення ряду масштабних заходів, задля ширшого інформування населення про можливості системи БПД та роботу адвокатів.