назад

У Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області відбулось публічне обговорення на тему «Дотримання виборчих стандартів у місцях позбавлення волі та інших спеціальних виборчих дільницях»

Чи змушували людей, що знаходяться у місцях несвободи голосувати за того чи іншого кандидата? Чи були забезпечені усім необхіднім спеціальні виборчі дільниці? Ці та інші питання було обговорено під час круглого столу за участі керівництва  Регіонального центру з надання БВПД, фахівців  Громадянської мережі «ОПОРА», представників Нацполіції та органів Державної кримінально-виконавчої служби.

Громадяни, котрі тимчасово обмежені в пересуванні, не позбавляються права вільного волевиявлення під час виборів. Забезпечення дотримання виборчих  прав таких категорій громадян гарантується як національним законодавством так і  міжнародними документами. Роль системи безоплатної правової допомоги у цьому процесі – інформування громадян щодо основних положень виборчого законодавства , їх виборчих прав, а також захист цих прав у разі їх порушення.

«Під час проведення виборчих кампаній в Україні, фахівці системи БПД активізують правопросвітницьку роботу саме з тематики дотримання виборчого законодавства та захисту виборчих прав. Ми організовуємо тренінги, для адвокатів, що співпрацюють з центрами БВПД, для юристів системи безоплатної правової допомоги, проводимо круглі столи  та пресконференції задля більш ґрунтовного  інформування населення щодо виборчих прав та шляхів їх захисту. Також відвідуємо місця несвободи, де проводимо заходи з інформування про волевиявлення на спеціальних виборчих дільницях. Ці заходи ми проводимо в тісній взаємодії з нашими партнерими з ГМ «ОПОРА», Нацполіцією та представниками Державної кримінально-виконавчої служби. Зараз, у міжвиборчий період , нам важливо проаналізувати результати спостереження за виборами на Рівненщині, окреслити проблемні питання та напрацювати шляхи їх вирішення»,- зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Під час заходу координатор спостереження за виборами у Рівненській області Михайло Балик презентував результати аналітичного звіту Громадянської мережі «ОПОРА» щодо дотримання прав виборців у місцях несвободи, а саме:  установах виконання покарань та СІЗО,  також психіатричних та психоневрологічних закладах. Милайло Білик зазначив, що дослідження на тему «Чи було вільним голосування у місцях несвободи?», не виявило значних порушень. Разом з тим, в деяких закладах результати волевиявлення суттєво відрізнялись від загальних показників по інших спеціальних виборчих дільницях. Проте, це не є вагомою підставою аби стверджувати про адміністративний тиск.А ось омбудсмен з питань захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип’ящук виступила перед присутніми з презентацією на тему  «Узагальнені результати спостережень омбудсменів».

«Під час двох попередніх виборчих кампаній омбудсмени відвідали 172 спеціальних виборчих дільниць. Особливих порушень виявлено не було. Однак, все ж, мали місце деякі проблемні питання щодо забезпечення спеціальних виборчих дільниць кабінами та інформаційною продукцією щодо суб’єктів виборчого процесу. Також, ми відмітили і той факт, що ті громадяни, які голосували на спеціальних виборчих дільницях ,погано орієнтувались у виборчому законодавстві та загальнополітичній ситуації в країні», – наголосила омбудсмен з питань захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип’ящук.

Також, під час обговорення було порушено і такі проблемні питання як:  голосування правоохоронців  на спеціальних виборчих дільницях, своєчасне забезпечення інформаційними матеріалами про партії та кандидатів  а також   необхідність  більш чіткого нормативного розмежування повноважень адміністрації пенітенціарних  закладів та членів комісії спеціальної виборчої дільниці у процесі організації виборів.

 

 

 

Презентація дослідження ГМ “ОПОРА”