назад

У Роздільній неповнолітнім суб’єктам пробації розповіли про домашнє насильство

З нагоди Всесвітньої акції «16 днів проти насильства» в приміщенні Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулася зустріч з неповнолітніми суб’єктами пробації.

Домашнє насильство ще можна назвати сімейним, оскільки воно коється між родичами або особами, що разом проживають і вважають себе сім’єю”, – розповіла директорка Роздільнянського місцевого центру Тетяна Кулішова.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розрізняє декілька видів насильства:

Фізичне – включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані.

Економічне – відображається в таких діях позбавлення їжі чи води, пошкодження чи псування особистого майна, примушування до жебракування
Психологічне насильство- це, наприклад, погрожування вбивством, цілковитий контроль, погрожування відібрати дітей.

Сексуальне насильство – вчинення дій сексуального характеру, примушування займатися проституцією, примушування до небажаних статевих стосунків.
Закон передбачає спеціальні заходи щодо відокремлення кривдника від жертви: терміновий заборонний припис (виноситься співробітниками поліції строком на 10 діб) і обмежувальний припис стосовно кривдника (виноситься судом строком від 1 до 6 місяців)

Під час заходу присутніх проінформували, що за домашнє насильство кривдника можуть притягнути як до адміністративної відповідальності, так і до кримінальної, в залежності від конкретної ситуації. Також було наголошено, до кого звертатися у разі, якщо підлітки стали жертвами або свідками домашнього насильства.