назад

У с.Хмільниця говорили про систему БПД

В селі Хмільниця, Чернігівського району відбувся виїзний прийом громадян за участі директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірини Протченко. Разом з директором консультувала громадян начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Юлія Бойко. Також, в заході взяла участь директор Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, а також Лариса Юрченко, голова ВП ГО «Спілка жінок Чернігівщини» у Чернігівському районі.

В ході зустрічі Ірина Протченко розповіла присутнім про систему безоплатної вторинної правової допомоги, особливості її надання, специфіку роботи центрів та бюро правової допомоги. Роз’яснила відмінність між первинною правовою допомогою (консультації, складання документів не процесуального характеру) та вторинною правовою допомогою (захист, представництво інтересів особи та складання документів процесуального характеру).

Юлія Бойко розповіла про роботу Чернігівського місцевого центру, де можна отримати правову допомогу куди звернутись, щоб дізнатись про час та місце роботи мобільних консультаційних пунктів. Поділилась успішними практиками та порадила в яких ситуація не варто затягувати зі зверненням за правовою допомогою. Ознайомила з вимогами необхідними для того, щоб отримати вторинну правову допомогу.

В кінці заходу працював мобільний консультаційний пункт. За консультацією звернулось п’ять осіб, з питань пов’язаних: поновлення строку прийняття спадщини; вивіз дитини за кордон без згоди батька; отримання статусу постраждалої особи; отримання страхової виплати та жертв потерпілих від насильства в сім’ї.

На отримані питання була надано вичерпні відповіді. Зокрема, було вказано, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років.Відповідно до п. 4 “Правил перетинання державного кордону громадянами України”, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за наявності нотаріально посвідченої згоди батька чи матері. Перетин кордону дитиною без згоди одного з батьків відбувається згідно з чинним законодавством. Також, було надано інформацію, що до поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини суди визначають: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.