назад

У Шостці проведений круглий стіл “Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян”

          150630 1030 червня 2015 року в приміщенні малої зали Шосткинської райдержадміністрації проведено круглий стіл «Безоплатна правова допомога – на захист індивідуальних прав громадян». Метою проведення заходу стало презентування діяльності новоствореного  Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Щодо питань з організації роботи центру, правових підстав його діяльності, цілей та завдань виступив директор Шосткинського місцевого центру Микола Гудіма, який зазначив, що результативність та повнота безоплатної правової допомоги, метою якої є створення рівних можливостей для кожного вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб, в першу чергу залежить від мережі установ, які надають безоплатну первинну та вторинну правову допомогу та розширення кола осіб приватного права, залучених до надання такої допомоги. Ця робота має бути спрямована на налагодження довгострокових партнерських стосунків з існуючими провайдерами послуг з громадського сектору та на розширення мережі таких установ, залучення до цього процесу органів місцевого самоврядування, юридичних осіб приватного права та фізичних осіб.

Як зауважив директор Шосткинського місцевого центру: «Є вірогідність, що не всі із громадяни, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо. А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.»

Крім того, як відомо, з 1 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, який протягом двох з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадян у кримінальному процесі – кожному затриманому, засудженим та підозрюваним, а також обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм КПК.

Учасників круглого столу привітав заступник голови Шосткинської райдержадміністрації Віктор Долиняк, який відмітив доречність відкриття таких центрів, та висловив надію на дійсну юридичну допомогу малозахищеним верствам населення міста Шостки на Шосткинського району у цілому.

Роботу регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги презентувала заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів регіонального центру Валентина Волобуєва, яка зробила акцент на налагодженні комунікації місцевого центру з місцевою територіальною громадою та партнерами, які надають різні види правових послуг, направлених на захист права кожного громадянина. Та більш докладніше зупинилася на роботі адвокатів, які надають послуги.

            Також в обговоренні прийняли участь адвокати Ганна Островська та Лариса Матеко. Вони запевнили, що їхня робота по наданню юридичних послуг буде якісна і не відрізнятиметься від платної.

        Продовжили обговорення представники Шосткинського міськрайонного управління юстиції та Кролевецького районного управління юстиції Юлія Зацарінна та Ірина Карел, юрист Шосткинського міжрайонного воєнкомату Оксана Тарасюк, директор Шосткинського центру надання адміністративних послуг Людмила Царенко, начальник організаційного відділу виконавчого апарату Шосткинської міської ради Вікторія Матлай, секретар Кролевецької міської ради Наталія Денисенко, головний спеціаліст юридичного сектору Кролевецької міської ради Юлія Стариченко, а також керівник апарату Шосткинського міськрайонного суду Сергій Андрос, яких цікавили питання організації співпраці з Шосткинським місцевим центром.

На засіданні круглого столу також були присутні представники Шосткинської телерадіокомпанії «Телекомсервіс».

 За результатами круглого столу учасники висловили готовність до тісної співпраці з місцевим центром по реалізації завдань, які стоять перед ним, та приділенню більшої уваги щодо вжиття заходів з організації підвищення якості надання вторинної правової допомоги. 

Програму круглого столу можна переглянути по даній гіперсилці

150630 11150630 12

 150630 13