назад

У Сумах відбулася панельна дискусія «Складні кейси у сфері запобігання та протидії домашньому насильству»

Фахівці системи безоплатної правової допомоги, представники патрульної поліції, державних інституцій та громадських організацій у межах проекту «Комплексна допомога в родинних та сімейних правовідносинах» зібралися разом для обговорення складних кейсів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. На заході, організованим Харківським правовим клубом PRAVOKATOR під модеруванням керівниці правового клубу PRAVOKATOR. Львів Барбари Калюжної, вдалося не лише знайти шляхи взаємодії різних структур, а й окреслити пропозиції щодо вдосконалення роботи в даному напрямку.

На початку зустрічі очільниця правового клубу PRAVOKATOR. Львів Барбара Калюжна презентувала присутнім для розгляду на панельній дискусії кейс, у якому описується конкретний випадок домашнього насильства, постраждалими від якого є мати та діти. На основі цього кейсу представники різних інституцій обговорювали алгоритм дій та ту допомогу, яку може надати родині та чи інша установа.

Зокрема, говорили про дії поліції при виклику на 102 у випадку домашнього насильства, які, у свою чергу, викликають швидку (за необхідності), а також представників превентивної поліції, служби у справах дітей. Якщо діти знаходяться у небезпеці, то їх вилучають, і складається акт про вилучення. Потім дітей передають або до дитячої лікарні, або у центр реабілітації, якщо ж є можливість – викликають родичів. А далі сім’ю беруть на облік соцслужби, а дітей – органи опіки і піклування. Таким чином, обговорили, як на практиці в нашому регіоні працюють і взаємодіють служби у даних випадках.

Також керівниця правового клубу PRAVOKATOR. Львів зазначила, що збільшилася кількість звернень до центрів з надання БВПД, у тому числі й чоловіків-жертв домашнього насильства. А недосконалість законодавства призводить до того, що фактично особам, які постраждали від насилля в родині і які не мають куди піти (немає житла, підтримки родичів), держава не може допомогти.

Окрім цього, фахівці обговорювали питання реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насиллю» на території Сумщини та міста Суми зокрема. Акцентували увагу на прогалинах та недоліках у законодавстві, які знижують якість та швидкість у вирішенні складних ситуацій та заважають ефективно взаємодіяти службам. Тож, учасники дискусії написали спільні пропозиції щодо вдосконалення роботи у даному напрямку.

Довідково: дякуємо за організацію та участь у заході Барбару Калюжну, очільницю правового клубу PRAVOKATOR. Львів, Ростислава Россоловського (правовий клуб PRAVOKATOR), фахівців системи БПД Сумщини, представників Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, КУ «Центр матері і дитини», «Центр реінтеграції бездомних осіб», служби у справах дітей, Управління соціального захисту населення Сумської РДА, ГО «Громадське коло», Управління патрульної поліції, УГСПЛ м. Суми.