назад

У Центрі пробації обговорили реалізацію Закону України «Про соціальні послуги»

Круглий стіл, на якому говорили про реалізацію Закону України «Про соціальні послуги» в частині надання соціальних послуг суб’єктам пробації та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах через втрату соціальних зв’язків, у тому числі під час перебування в місцях позбавлення волі, пройшов у приміщенні Херсонській філії ДУ «Центр пробації».

Участь у заході взяли представники виправних колоній, соціальних служб міста та області, громадськості, органів місцевого самоврядування та державної влади, регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області. Систему БПД представляла директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

У вітальній промові керівниця Херсонській філії ДУ «Центр пробації» Оксана Кузьмич схвально оцінила співпрацю органів пробації області з партнерськими організаціями задля вирішення потреб суб’єктів пробації та профілактики вчинення ними повторних злочинів та представила презентацію.

При цьому спікер наголосила, що після звільнення з установ закритого типу, особи, які відбували покарання в місцях позбавлення волі, як правило, мають багато проблем і потребують допомоги як соціальних, так і юридичних служб. Марина Єлисєєва, у свою чергу, коротко розповіла про організацію дистанційних пунктів консультування на базі відділень пробації Херсонської області та можливість підоблікових пробації отримати якісну юридичну допомогу.

Обговорили й питання організації надання соціальних послуг особам, до яких застосовуються заходи пробації, у тому числі засудженим, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі. Адже ресоціалізація засуджених значною мірою залежить від інституцій громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування, які мають зайняти активну позицію щодо забезпечення безпеки громади.


Йшла мова і про створення дієвої системи соціальних послуг та прийнятті важливих цільових програм для задоволення потреб різних категорій осіб з груп ризику. Так, в Херсоні минулого року був створений і вже почав працювати Херсонський обласний Центр реінтеграції бездомних і звільнених осіб «Надія», куди можуть звертатися люди, які потребують допомоги та підтримки.