назад

Учасникам АТО/ООС – про їхні права

Як скористатися безоплатною правовою допомогою, у чому цінність системи БПД, які права та пільги передбачені законодавством – розказали фахівчині  Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатнеко та Лариса Аболончикова в ході інформаційно-роз´яснювального заходу «Безоплатна правова допомога – на захисті ваших прав».
На конкретних прикладах вони пояснили учасникам АТО/ООС, які перебувають на обліку в Херсонському міському центрі занятості, як захистити свої права та інтереси.

Заступниця директора Олена Іпатенко, презентуючи систему БПД, детально зупинилась на видах правової допомоги, пояснивши, що таке первинна і вторинна правова допомога і який порядок звернення до місцевих центрів та бюро правової допомоги.
Окрім того, Олена Вікторівна поінформувала присутніх щодо прав та пільг військовослужбовців, передбачених чинним законодавством.
Крім права на безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає захист у кримінальному процесі, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів, захисники України мають право на безкоштовний проїзд, безоплатне отримання земельної ділянки, щорічну разову грошову допомогу, безоплатне медичне забезпечення, а також право скористатися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.

Дізнались учасники АТО/ООС і про загальнонаціональний проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» та ініціативи Уряду: «Чесна платіжка», «Чужих дітей не буває», «Муніципальна няня», «Відповідальне батьківство», які  презентувала начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.
Окрім того, фахівчиня запропонувала аудиторії переглянути відеоролик, створений за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», в якому батько загиблого учасника АТО ділиться своєю історією.

Якщо брати Херсонщину, то фахівчиня навела в якості прикладу успішну справу клієнта Каховського місцевого центру з надання БВПД, учасника бойових дій Віктора Володимировича Лозинського. Переглянути відео-розповідь клієнта можна за посиланням.

Після обговорення наболілих питань і вичерпних відповідей на них юристки Олени Іпатенко, присутні отримали ще й буклети системи БПД і проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Сподіваємося, що наступна інфографіка, яку розробили фахівці Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги, допоможе зорієнтуватися при вирішенні правових питань усім нашим захисникам