назад

Учасники АТО Лиманського району дізналися про новели законодавства щодо домашнього насильства та посилення захисту права дитини на належне утримання

Lymanske nasilstvo ATO 112 березня 2018 року зі сприяння Громадської організації «Ветерани АТО Лиманщини» начальниця Доброславського бюро правової допомоги Олена Осадча провела правопросвітницький захід на тему: «Новели законодавства: покарання за домашнє насилля та посилення відповідальності за несплату аліментів».

Працівник бюро розпочала захід з висвітлення інформації стосовно системи безоплатної правової допомоги, повноважень та функцій Бюро.

Увагу присутніх також було зосереджено на тому, що ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” можуть звернутися до дудь-якого бюро або центру безоплатної правової допомоги для отримання правової допомогу адвокатів та працівників відділу представництва в складенні документів процесуального характеру, захисту та здійснення представництва інтересів в суді.

Що стосувалося безпосередньої тематики заходу, Олена Осадча зазначила, що проблема домашнього насильства – дуже серйозний виклик для світового суспільства, в тому числі і для України.

Для захисту жертв, які потерпають від домашнього насильства в Україні, було прийнято Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють покарання для кривдників.

«Одним з головних змін стало те, що тепер домашнім насильством вважають не тільки побої, а й психологічний тиск, примус до інтиму або ж обмеження у фінансах на елементарні потреби. Раніше кривдника могли тільки затримати на три години, тепер же йому загрожуватиме від 150 годин громадських  робіт до  двох років позбавлення волі», – зазначила Олена Осадча.

Lymanske nasilstvo ATO 1

Також посилюється покарання за домашнє насильство, яке здійснювалося  в присутності дітей. Закон також передбачає обмеження можливості наближення кривдника до жертви насильства. Якщо насильницькі дії відбувалися по відношенню до дитини або в її присутності, злочинець позбавляється права спілкуватися і бачитися з дитиною», – пояснила вона.

Фахівчинею бюро також було роз’яснено основні законодавчі зміни, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

 Lymanske nasilstvo ATO 2

Під час заходу поширено буклети, інформаційне видання «Юстиція відкрита для людей», розроблені в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також буклети та візитки безоплатної правової допомоги з адресою та контактними телефонами Бюро.

З метою отримання юридичних консультацій та роз’яснень, а також складення процесуальних документів чи представництва інтересів у суді, необхідно звертатися до Доброславського бюро правової допомоги, яке розташоване за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна,75, або за тел.: (04855) 9-16- 16.