назад

Учасники правознавчого клубу «Феміда» дізналися про можливості системи безоплатної правової допомоги

Часто правова необізнаність підлітків є причиною конфліктних ситуацій, непорозумінь і навіть правопорушень. Діти не завжди знають свої права, як їх реалізувати та захистити на практиці,  іноді можуть помилково сприймати неправомірні дії як норму та не знати, що держава забезпечує захист всіх дітей без винятку. Тож, навіть вчинене правопорушення не позбавляє їхнього права на правову допомогу.

2 березня 2020 року у Полтавській обласній  бібліотеці  для юнацтва ім. О.Гончара відбулося чергове засідання правознавчого клубу «Феміда», участь у якому взяли представники Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській  області  та патрульної поліції Полтавської області. 

Учасники клубу з числа учнів 10 класу Комунального закладу “Полтавська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 5 Полтавської міської ради Полтавської області” дізналися про можливості, структуру та повноваження системи безоплатної правової допомоги Полтавської області, а також куди їм слід звертатися за отриманням юридичних консультацій, хто має право на отримання такої допомоги та у чому вона полягає.  Учням також розповіли про те, яка допомога є первинною та вторинною, кому вона надається, як можна скористатися нею на практиці. Фахівці Регіонального центру наголосили на тому, що діти, окрім отримання юридичних консультацій, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава. Учням також розповіли і про можливості  правопросвітництва, запросили відвідати комунікативні заходи, які плануються провести у регіоні.

Актуальними серед підлітків є також питання, що стосуються спілкування з працівниками поліції, як себе поводити в цій ситуації, що варто робити, а що ні. Детальніше щодо порядку дій підлітка, якого затримали працівники поліції розповіли представники  відділу комунікацій патрульної поліції Полтавської області. На прикладі учні розібрали життєву ситуацію щодо проведення поверхнєвої перевірки. Під час постановки сценки діти представили модель власної поведінки під час взаємодії з поліцією.

За словами представників патрульної поліції поліцейський має право зупинити громадянина на вулиці з метою перевірки документів, проведення поверхневого обшуку чи будь-якої іншої дії лише в тому випадку, якщо поліцейський має відповідні підстави, наприклад , якщо  особа візуально схожа на людину, що перебуває в розшуку.  Також  школярам розповіли про перші правила трьох НЕ, які потрібно запам’ятати, якщо поліцейський Вас зупинив: НЕ провокуй! НЕ ображай! НЕ тікай!

«Обшукувати на вулиці Вас ніхто не має права. Як виняток поліцейський має право: здійснити поверхневу перевірку (руками або спеціальними засобами проводять по одягу); перевірка має бути поліцейським однієї з Вами статі; перевірка проводиться у присутності двох понятих тієї ж статі; під час поверхневої перевірки речей або автомобіля Ви повинні самостійно показати поліцейському вміст особистих речей або автомобіля» – додали представники патрульної поліції.

Знати про свої права та обов’язки повинен кожен громадянин України, але не менш важливо вміти застосовувати ці знання у житті. У підлітків виявилось багато питань до правоохоронців. Їх цікавило, до якого часу можна знаходитись на вулиці без нагляду дорослих, як поводити себе при спілкуванні з поліцейським і в яких випадках до відповідальності можуть залучатись їх батьки.

Довідково. Правознавчий  клуб  “Феміда” працює  у  бібліотеці з 2002 року. Це колектив юнаків та дівчат, зацікавлених інформацією правової тематики.  Девіз клубу – “Знання  законів  полягає  не  в  запам’ятовуванні,   а  в  розумінні  їх  значення”. Мета клубу – формування морально-правового світогляду, розвиток ініціативи та активності, широка популяризація правових знань, юридичної літератури серед юнацтва.