назад

Участь системи БПД Івано-Франківщини у семінарі-практикумі щодо гендерної дискримінації

На запрошення Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» 24 липня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у семінарі-практикумі «Гендерна дискримінація: ідентифікація та механізм надання правової допомоги».

З вітальним словом до учасників заходу виступив заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, який висловив подяку засновникам Асоціації жінок-юристок за те, що обрали місто Івано-Франківськ для проведення семінару-практикуму та надали можливість учасникам семінару покращити свої практичні навички при ідентифікації дискримінації у справах. Він наголосив, що система правової допомоги є унікальною, та з її допомогою юристки постійно розвиваються у своїй сфері діяльності.

2

Учасниками семінару були адвокати та працівники системи БВПД з різних регіонів України, які не тільки отримали нові теоретичні знання та практичні навички з питання дискримінації, а й обмінювались досвідом роботи кожного центру.

У семінарі взяли участь юристки з різних регіонів, які мали можливість розглянути основи гендерних знань та поняття дискримінації, а також опрацьовано, які є гендерні ролі та гендерні стереотипи.

Під час семінару присутні ознайомились з нормативними актами міжнародного права, які ратифіковані Україною, в яких йде мова про гарантії рівності та заборону дискримінації.

3

До таких актів, належать:

1. Загальна декларація прав людини.

2. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

3. Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права.

4.Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

5. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

6. Конвенція про права осіб з інвалідністю.

7. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

8. Європейська соціальна хартія.

9. Рамкова конвенція про захист прав національних меншин.

У рамках семінару учасники поглибили свої знання щодо поняття гендеру та дискримінації, національного та міжнародного законодавства у цій сфері. Вони спробували сформувати навички застосування тесту Європейського суду з прав людини на ідентифікацію прямої чи непрямої дискримінації при наданні правової допомоги у сімейних, трудових та кримінальних справах. Також, впродовж зустрічі були застосовані не тільки теоретичні знання, а й практичні навички, зокрема, опрацьовано справи, з якими звертаються клієнтки і клієнти. Під час опрацювання справ визначалась дискримінація та алгоритм надання правової допомоги.

4

Семінар проводився за підтримки українсько-канадського Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» у партнерстві із Координаційним центром з надання правової допомоги.