назад

Участь у виборах для тих, хто стоїть на обліку у центрі зайнятості – дізнаємось нюанси законодавства

фото 004Чи можуть безробітні громадяни взяти активну участь у виборах в складі комісій чи експертів, не втрачаючи при цьому виплати по безробіттю? Такі питання часто виникають у відвідувачів центру зайнятості. Усі роз’яснення вони отримали днями від начальника Петриківського бюро правової допомоги Лариси Орел.

Так, правник бюро повідомила, що згідно ст. 40 Закону України «Про вибори президента України» (далі Закон): «Праця, пов’язана з організацією підготовки і проведення виборів Президента України, осіб, визнаних в установленому законом порядку безробітними, у складі окружних, дільничних виборчих комісій чи як спеціалістів, експертів та технічних працівників, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю та інших видів соціальної допомоги».

Окремо фахівець наголосила на тому, що відповідно до статті 12 Закону до суб’єктів виборчого процесу відноситься «офіційний спостерігач від партії – суб’єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому Законом. Згідно чинного законодавства дані суб’єкти виборчого процесу не захищені від зняття з обліку в центрі зайнятості

Отже, якщо громадянин, який перебуває на обліку в центрі зайнятості є офіційним спостерігачем та отримала посвідчення видане окружною комісією, вона повинна повідомити про це центр, в разі неповідомлення, виплати які проведено, повертаються одержувачем в рахунок держави.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро у усіх регіонах України 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).