назад

Учні 8-9-их класів Херсонської гімназії ім. Т.Г. Шевченка дізнались про проект «Я МАЮ ПРАВО!»

Діти, на відміну від дорослих, не в повній мірі знають, як захистити свої права. Тому тематичний урок, присвячений правам дітей, був як ніколи доречним, особливо для дітей, позбавлених батьківського піклування. 4 серпня в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» для учнів 8-9-их класів Херсонської гімназії ім. Т.Г. Шевченка фахівчині Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова провели цікавий правопросвітницький захід з врученням подарунків.

Разом із заступницею директора Оленою Іпатенко підлітки з´ясували, які права та обов´язки вони мають, у якому документі закріплені права дитини, коли була прийнята Декларація прав дитини, які країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини і як Україна контролює дотримання прав дітей.

На прохання дітей Олена Вікторівна окрему увагу  приділила питанню кібербулінгу та безпечної поведінки в соцмережах, а також проблемі шахрайства в Інтернеті.
Говорили і про те, як не допустити порушення своїх прав, як правильно поводитися та до кого звертатися за допомогою.

Під час правової гри, яку провела начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова, діти, розділившись на дві команди, по черзі відповідали на запитання, отримуючи за правильні відповіді бали, а потім взяли участь у конкурсі «Правознавчий марафон» та усі разом заповнили карту «Права дитини», що сприяло закріпленню знань про свої права. Водночас підлітки усвідомили, що за порушення законів наступає відповідальність.

До всіх висвітлених питань діти виявили неабиякий інтерес. Дізналися вони і про систему безоплатної правової допомоги, проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» та отримали буклети «Твої права – твій надійний захист» і  паспорта прав дитини.

Але на цьому спілкування з вихованцями гімназії не закінчилось – для дітей, позбавлених батьківського піклування, Олена Іпатенко провела індивідуальне консультування з питань, які їх цікавили, а потім діти отримали солодощі та тематичні рюкзачки «ПРАВО З ТОБОЮ», які дуже їм сподобалися.