назад

Учні ромської школи говорили про свої права та обов’язки

Тематичний урок «Я МАЮ ПРАВО!» команда Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Закарпатської юстиції провела у середу, 4 вересня, в Ужгородській гімназії № 14, де компактно навчаються представники ромської нацменшини.

Школярам молодших класів представник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук розповіла, які права гарантуються кожній дитині, як реалізовувати та захищати свої права, як дотримуватися відповідних правил поведінки. Фахівець підкреслила, що Конвенція з прав дитини є основним міжнародно-правовим документом, ратифікованим Україною. Усіма правами дитини, закладеними у Конвенції, діти, незалежно від кольору шкіри, релігійних переконань тощо, діти можуть користуватися, а держава повинна контролювати їх дотримання. Головне, на чому акцентували фахівці, – це рівність кожної дитини!

Діти засвоювали тему уроку з допомогою вивчення карт «Права дитини», на яких вони сумлінно позначили свої права: на освіту, інформацію, медичну допомогу, безоплатну правову допомогу, любов та піклування, відпочинок, безпечне довкілля, безпеку. Крім цього, закріпити отримані знання учням допомогло «Правове дерево», яке вони прикрашали з двох сторін листочками різних кольорів: синіми листочками-правами дітей і жовтими листочками-правилами поведінки вдома та у суспільстві.

Про основні правові орієнтири діти дізналися від фахівця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксани Дудаш. Упродовж жвавої бесіди діти підтвердили свої знання про те, що можна робити, а що ні, як поводитися, щоб не стати жертвою шахраїв у повсякденному житті чи інтернет-павутині. Також фахівець зазначила, що усі діти, у випадку порушення їхніх прав, мають право на представництво своїх інтересів за рахунок держави, та запросила звертатися за безоплатною правовою допомогою до найближчих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті, або ж зателефонувавши за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).
І, звичайно ж, найцікавішою для школярів частиною уроку був перегляд відео-сюжетів та мультфільмів про права дитини.