назад
17.01.20

Умови та правові наслідки укладення договору довічного утримання, обговорили на семінарі в Олександрії

Досить часто особи похилого віку, які не мають можливості самостійно забезпечити своє утримання,  звертаються за допомогою до сторонніх осіб. Тому, виникає багато питань, як можна реалізувати своє право на утримання та догляд довічно. Одним із способів, що існує на сьогодні, є такий різновид договірних відносин, як договір довічного утримання (догляду).

З метою інформування про механізм реалізації права громадян на утримання та догляд, фахівці Олександрійського місцевого центру з надання БВПД провели правопросвітницький семінар для працівників Територіального центру соціального обслуговування м. Олександрії.

«Договір довічного утримання (догляду) – це домовленість двох сторін, за якою одна сторона (відчужувач) передає у власність другій стороні (набувачеві) житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність. Взамін чого набувач зобов’язується забезпечити відчужувача утриманням та доглядом довічно», – пояснив  Володимир Безлюдько, заступник директора Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.

Щодо сторін договору, відчужувачем може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я. Набувачем може бути фізична та юридична особа, або кілька фізичних осіб. Також, набувачем може бути така особа, яка може і здатна надати відчужувачу обумовлене договором матеріальне забезпечення.

За договором довічного утримання можливий перехід обов’язків набувача у разі його смерті до спадкоємців, яким надходить відчужуване за договором майно. Якщо спадкоємці відмовляються, наприклад, від будинку, або таких осіб немає, майно повертається відчужувачу, а договір довічного утримання вважається припиненим.

«Договір довічного утримання (догляду) обов’язково укладається у письмові формі та нотаріально посвідчується. У разі недотримання даної форми укладення договору тягне за собою визнання договору недійним», – наголосив Володимир Світановськй, фахівець Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.

Варто зауважити, що коли предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов’язковій державній реєстрації.

Крім того, фахівці місцевого центру роз’яснили всі правові наслідки зміни або розірвання договору.

Зокрема, договір довічного утримання може бути розірваний на підставі рішення суду:

  • на вимогу відчужувача або третьої особи у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від їх вини;
  • на вимогу набувача.