назад
10.12.13

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Координаційний центр з надання правової допомоги домовились про співпрацю

Memo10 грудня 2013 року під час круглого столу «Безоплатна правова допомога у кримінальних провадженнях» підписано Меморандум про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Координаційним центром з надання правової допомоги.

Сторони Меморандуму об’єднають зусилля, спрямовані на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права осіб на безоплатну вторинну правову допомогу, що сприятиме реалізації права громадян на рівний та вільний доступ до безоплатної правової допомоги за рахунок держави у кримінальних провадженнях.

Документ базується на положеннях Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, враховує норми Конституції України, законів України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та «Про безоплатну правову допомогу».

«Підписання такого Меморандуму у 65 річницю прийняття Загальної Декларації прав людини є приводом нагадати всім нам про гідність кожної особистості, невід’ємність і взаємозалежність її основоположних прав, а також про необхідність захищати ці права», — зауважила Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Директор Координаційного центу з надання правової допомоги Андрій Вишневський зауважив: «Документ є відповіддю на виклик моменту, що вимагає об’єднання зусиль правозахисних інститутів для захисту прав людини, і зокрема, у кримінальному процесі. Система безоплатної правової допомоги, яка функціонує в Україні вже майже рік, зараз демонструє здатність створити внутрішній тиск, необхідний для гуманізації та подальшого реформування системи кримінальної юстиції». Він подякував Омбудсману за ініціативу підписання такого Меморандуму.

Після церемонії підписання Меморандуму представники державних інституцій, органів адвокатського самоврядування, міжнародних та національних громадських організацій за круглим столом обговорили забезпечення гарантій державного захисту конституційних прав і свобод громадян, зокрема права на безоплатну правову допомогу у кримінальних провадженнях, можливості захисту у світлі норм нового Кримінального процесуального кодексу України.

Учасники круглого столу зауважили, що адвокати є процесуально самостійними особами та максимально ефективно виконують свої функції. Захисники, які працюють в системі безоплатної правової допомоги, заперечили будь-яке втручання чи тиск з боку держави під час формування ними правової позиції при наданні безоплатної правової допомоги.

У відповідь на виступ адвоката Наталії Дорошенко, яка надає безоплатну правову допомогу Владиславу Загоровку, затриманому 1-го грудня цього року у зв’язку із масовими заворушеннями біля Адміністрації Президента, Валерія Лутковська звернулась до неї з проханням надати копії відповідних заяв захисника до Генеральної прокуратури та прокуратури міста Києва про протиправні дії правоохоронних органів під час затримання підзахисного. Омбудсман зазначила, що взяла під особистий контроль справи усіх 9 осіб, затриманих 1 грудня на вул. Банковій.

Організаторами експертного круглого столу, приуроченого до Міжнародного дня прав людини, виступили Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та Координаційний центр з надання правової допомоги.

Порядок денний круглого столу
Список учасників круглого столу
Текст Меморандуму про співпрацю