назад
27.11.13

Уряд посилив гарантії затриманих осіб на безоплатну вторинну правову допомогу

kmu 250На засіданні Уряду 27 листопада 2013 року прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб», проект якої був підготовлений Міністерством юстиції і погоджений без зауважень Мінекономрозвитку, Мінфіном, МВС, Міноборони, Міндоходів та СБУ.

Цією постановою Кабінету Міністрів України на додаток до існуючого впроваджено допоміжний механізм інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб. Відтепер повідомити про затримання і розпочати процедуру надання безоплатної вторинної правової допомоги зможе сама затримана особа, а також її близькі родичі чи члени сім’ї за умови надання центру мінімум інформації про особу та обставини її затримання.

Впровадження альтернативної процедури інформування закладає додаткові гарантії для реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу (що на початку кримінального провадження є надзвичайно важливим) і покликане мінімізувати кількість випадків невиконання або неналежного виконання правоохоронними органами вимог Кримінального процесуального кодексу України та відповідної постанови Уряду щодо негайного інформування центрів про випадки затримання осіб.

Довідково:

Проведений Координаційним центром моніторинг інформації на офіційних сайтах УМВС/ГУМВС України в регіонах показав, що за період з 17 липня по 31 жовтня 2013 року виявлено більше 350 повідомлень, які можуть бути розцінені як факти неповідомлення/неналежного повідомлення про випадки затримання осіб.

Окрім того, аналіз оперативної статистики Генштабу МВС та Координаційного центру свідчить про наявність проблем з інформуванням про випадки затримань у ряді регіонів (Вінницька, Донецька та Кіровоградська області) практично протягом 10 місяців функціонування системи безоплатної правової допомоги.

Наявні також випадки тимчасового погіршення стану інформування в окремих областях. Так, протягом серпня зафіксовано зменшення рівня інформування у Київській, Сумській та Чернівецькій областях.