назад

Усе про зміни у виплаті субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги

З 1 жовтня 2019 року запроваджено новий механізм фінансування житлових субсидій та виплату пільг на оплату житлово-комунальних послуг. З метою інформування  громадян на базі Чернівецького міського центру зайнятості відбулась зустріч із  особами, які перебувають там на обліку.

Правопросвітницький захід, який організували Чернівецьке бюро правової допомоги спільно з Ресурсним центром Кольпінга, відбувався у форматі бесіди, де всі охочі могли поставити запитання фахівцям щодо виплати субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги.

Новий механізм дає два варіанти одержання допомоги:

·       безготівкова монетизація – коли «Ощадбанк» автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, а за підсумками опалювального сезону зекономлені гроші можна зняти. У цьому випадку пільговик не докладає жодних зусиль, за нього все зроблять органи соцзахисту;

·       готівкова монетизація – коли одержувач пільги може відкрити рахунок в одному із 38 уповноважених банків (або через виплатні об’єкти «Укрпошти») і щомісяця отримувати «живі» гроші.

 

«Новий порядок виплати субсидій спрямований полегшити життя людей на місцях. Тепер одержувач субсидії зможе самостійно обирати, куди перераховуватимуться кошти: в один із уповноважених банків чи виплатні об’єкти “Укрпошти” (каси у відділеннях чи доставка поштарем до дому)», – зазначила фахівчиня Чернівецького бюро правової допомоги Інна Гавринюк.

 

Якщо під час отримання житлової субсидії у вас змінився склад сім’ї, кількість осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років, було придбано майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тисяч гривень – треба повідомити про це орган, що призначив вам субсидію. І зробити це протягом 30 календарних днів – не пізніше!