назад

В провадженні Апеляційного суду Волинської області знаходилося кримінальне провадження за апеляційною скаргою адвоката Кудрицької Ольги на вирок Луцького міськрайонного суду Волинської області.

Згідно зазначеного вироку Клієнт був засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі.

Адвокат Кудрицька Ольга, не погоджуючись із зазначеним вироком суду, в інтересах Клієнта подала апеляційну скаргу. В зазначеній скарзі просила суд врахувати положення п. 22 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.2009 р. «Про судову практику у справах про злочини проти власності». Так, обов’язковою ознакою проникнення є його незаконність, тобто відсутність в особи права перебувати у місцях, де знаходиться майно.

Адвокат посилалася на те, що в діях Клієнта відсутня обов’язкова ознака кримінального правопорушення – незаконність, оскільки Клієнт мав вільний і безперешкодний доступ до приміщення торгового залу магазину.

З урахуванням наведеного апеляційна інстанція прийшла до висновку що таку кваліфікуючу ознаку крадіжки, як вчинення її з проникненням в приміщення, слід виключити з вироку, у зв’язку з чим дії обвинуваченого перекваліфікувати з ч. 3 ст. 185 КК України на ч. 2 ст. 185 КК України, як вчинення крадіжки повторно та за попередньою змовою групою осіб та призначити покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі.