назад

  20 та 21 червня 2015 року у столиці за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» проходив навчальний семінар для керівного складу системи безоплатної правової допомоги. Участь у семінарі взяли директори регіональних центрів з надання БВПД, директори та виконуючі обов’язки директорів місцевих центрів з надання БВПД, керівництво та представники команди Координаційного центру з надання правової допомоги.

    У своєму вступному слові до учасників заходу менеджер проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть, та адвокатка, правозахисниця, письменниця, голова відкритої громадської платформи розвитку української системи безоплатної правової допомоги Лариса Денисенко наголосили на важливості проведення такого комплексного заходу для усіх керівників системи – з метою вироблення спільного розуміння місії та завдань щодо забезпечення інституційного розвитку системи надання правової допомоги у кримінальному, адміністративному та цивільному судочинстві.

Директор Координаційного центру Андрій Вишневський відзначив вклад та всебічну підтримку проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» у розвиток української системи БПД та заходів, що стосуються її розвитку. А також окреслив коло першочергових завдань, що стоять перед центрами, висловивши сподівання щодо продуктивної роботи у рамках семінару.

    Протягом 2-х днів семінару усі керівники прослухали низку лекцій та взяли участь у викоанні практичних завдань, які стосувалися різних питань функціонування системи у її трирівневому вигляді (Координаційний центр – Регіональний центр – Місцевий центр), роботі центрів із клієнтами системи та роботі з адвокатами, низки інших організаційних питань, що постають у зв’язку із цим.

    Змістовно навчальний семінар складався з 4-х тематичних блоків, які послідовно пройшли розділені на 4-ри групи керівники регіональних та місцевих центрів.

   Перший тематичний блок стосувався зовнішнього середовища місцевих центрів, проведення аналізу ситуації щодо права на безоплатну правову допомогу, інформаційної складової системи БПД, та проведення комунікативних заходів з метою інформування громадськості щодо права на БПД та діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Навчальну програму, її виклад та підтримку дискусії здійснювали співробітники Координаційного центру – заступник директора Віталій Баєв, начальник відділу інформації Надія Кизицька та начальник відділу комунікацій та міжнародного співробітництва Олександр Гриб. Щодо концепції «інтеграторів» (прим. – начальники відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів), а також попередніх результатів проведення конкурсу з їх відбору, у рамках тематичного блоку інформували Микола Сіома та Антоніна Бондаренко – виконавчий директор та програмний директор Української фундації правової допомоги.

   У другому тематичному блоці керівники центрів обговорювали концепцію широкої вітрини місцевих центрів, отримали алгоритм роботи місцевого центру з клієнтами, а також обговорили політику конфіденційності та механізми збору статистичних показників діяльності місцевих центрів. Модераторами та лекторами Координаційного центру у рамках блоку стали заступник директора Мирослав Лаврінок, начальник відділу правового аналізу і нормопроектування Ганна Мередова, начальник відділу інформаційних технологій Ярослав Гетьманський, начальник відділу статистичного аналізу Федір Лисецький.

   У ході третього тематичного блоку, під керівництвом начальника управління стратегічного розвитку Координаційного центру Сергія Троценко та начальника відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Координаціного центру Вікторії Мітько, директорів центрів детально зорієнтували про взаємодію з адвокатами (зокрема, що стосується відбору, укладання контрактів (договорів), видачі доручень, моніторингу якості, оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, підвищення їх кваліфікації). Також у цій тематичній секції велася розмова про збереження адвокатської таємниці, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у системі БПД.

   Четвертий тематичний блок стосувався управління фінансами, засад проведення внутрішнього аудиту, управління персоналом та питань інфраструктури зв’язку і автоматизації. Лекторами блоку та модераторами дискусії від Координаційного центру виступили заступник директора Олександр Баранов, радник директора з фінансових питань Зоя Парій, заступник начальника відділу внутрішнього фінансового контролю Віталій Охріменко та начальник відділу персоналу, державних закупівель та юридичного забезпечення діяльності Віта Фещенко.

   Нагадаємо, на виконання положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Міністерством юстиції України було створено 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які забезпечуватимуть організацію її надання у цивільному та адміністративному процесах із 1 липня 2015 року соціально незахищеним громадянам, серед яких: малозабезпечені особи, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни (в тому числі учасники АТО), члени сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітовані особи та ін. відповідно до ст. 14 згаданого закону.

   Призначення керівників новоутворених центрів здійснювалось на підставі відкритого конкурсу, що пройшов із 13 березня по 30 квітня 2015 року.

   З 1 січня 2013 року безоплатна правова допомога надається у кримінальному процесі в Україні – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм КПК. Організацію послуги з отримання такої допомоги здійснюють 25 регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в областях України та місті Києві.

   Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».