назад

В Чернігові відбулась презентація онлайн-курсу «Взаємодія органів влади з громадськістю»

Співпраця з органами місцевого самоврядування, Центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги – є однією з фундаментальних складових правопросвітницької роботи. Мета якої – збільшення правової освіти населення та розширення доступу громадян до правової допомоги.
Для подальшої, більш продуктивної та ефективної співпраці з органами влади, працівники Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області, відвідали навчальний захід на тему: «Взаємодія органів влади з громадськістю». Захід був організований громадською організацією «Март», за підтримки проекту «Підтримка реформи державної служби в Україні шляхом посилення співпраці громадськості та Уряду» (вересень 2018 – серпень 2019), який фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії та реалізується ПРООН в Україні, є частиною програми ПРООН із демократичного врядування. В ході заходу присутні ознайомились з основними засадами та ті інструментами взаємодії з органам державної влади. Обговорили основні перешкоди, що виникають на шляху до такої взаємодії.

Спікером заходу виступив, юрист громадської організації «Март» Дмитро Науменко. В ході заходу він ознайомив присутніх з законодавчою базою на основі якої ґрунтується, взаємодія з органами влади. Для прикладу, було наведено перелік законодавчих та нормативно правових актів України, а саме: Закон України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» від 23.09.1997 р.; постанова КМУ «Про заходи щодо подальшого забезпечення відкритості у діяльності органів виконавчої влади» від 29.06.2002 р. №1302; Порядком оприлюднення в мережі інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади затверджених постановою КМУ від 04.01.2002 р. №3; Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.02.2011 р. Звернув увагу на реформу державної служби в Україні, яка розпочалась з прийняттям Закону України «Про державну службу» за підтримки міжнародних партнерів, громадських організацій та незалежних експертів та продовжується і сьогодні.
Також, Дмитро Науменко, зазначив, що відповідно до постанови КМУ від 21.10.2015 року №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюднення у формі відкритих даних», уся інформація призначена для публічного звітування, повинна розміщуватись на офіційних веб-ресурсах органів місцевого самоврядування в форматі « OpenData». Що надає можливість подальшого автоматизованого оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Учасники заходу, обговорили методологію оцінки діяльності органів виконавчої влади за напрямом «Взаємодія з громадськістю». Що ставить за глобальне завдання: створення ефективних, підзвітних та прозорих установ; забезпечення доступу громадськості до інформації і захистити основні свободи відповідно до законодавства. Підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування – завдання національного рівня.
В кінці заходу присутніх, було ознайомлено з онлайн-курсом «Взаємодія органів державної влади із громадськістю», та запропоновано долучитись до його вивченні на платформі «Prometheus».

Мета курсу – ознайомити фахівців структурних підрозділів з питань взаємодії з медіа та зв’язків з громадськістю в апаратах органів державної влади із сучасними принципами, стандартами, механізмами та інструментами взаємодії органів державної влади з громадськістю; розвинути їхні навички планування, здійснення та оцінки результатів взаємодії з громадськістю. Водночас курс розрахований на ширшу аудиторію: працівників інших структурних підрозділів органів державної влади, які в своїй діяльності взаємодіють з громадськістю; широке коло осіб (включно з представниками громадськості), зацікавлених у набутті знань про принципи та стандарти взаємодії з громадськістю, що стануть корисними в їхній діяльності.