назад

В Ізмаїлі студенти дізнавалися, як не стати жертвою торгівлі людьми

07 жовтня 2019 року студенти Ізмаїльського агротехнічного коледжу дізнавалися про найпоширенішу форму торгівлі людьми – трудову експлуатацію.

Торгівля людьми – це вербування, перевезення, передача або прийом людей з використанням погрози або сили, викрадення, обману, примусу, зловживання владою, сплати грошей або отримання грошей чи пільг з метою отримання однією людиною контролю над іншою людиною для подальшої експлуатації.

Однією з найпоширеніших форм торгівлі людьми є трудова експлуатація. Молодь – одна з груп ризику, яка знаходячись на роздоріжжі вибору місця роботи, може потрапити на гачок вербувальників», – зазначила фахівчиня Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Каплієнко.

Однією з найтиповіших форм трудової експлуатації є використання безоплатної праці, зокрема, на умовах випробувального терміну або стажування, невиплата заробітної плати. З метою уникнення зазначеної проблеми трудові відносини необхідно розпочинати з укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (ст. 21 Закону «Про оплату праці»).

Анастасія Каплієнко розповіла студентам також про маркери трудового рабства та про те, як не потрапити у пастку. Серед таких правил:

  • вивчайте міжнародні закони,
  • дізнайтесь, чи легальне агентство з працевлаштування,
  • не підписуйте контракт з працевлаштування, якого ви не розумієте (наприклад, контракт іншою мовою). Самі заповнюйте всі документи,
  • залиште копію пакету документів із вашою родиною,
  • ніколи не віддавайте ваші документи роботодавцю,
  • візьміть з собою контактну інформацію українського посольства в країні, куди подорожуєте,
  • ви відповідальні за деталі вашої поїздки.

Інспектор Ізмаїльського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області Ірина Текучова наголосила, що торгівля людьми – злочин, який карається Законом та розповіла про відповідальність за нього.