назад

В Маріуполі відбувся форум – Інтеграція та кооперація ВПО

Павло Наливайко, директор центру надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях на форумі «Інтеграція та кооперація ВПО: захист прав, можливості для розвитку та партнерства» розповів про найбільш актуальні для ВПО правові питання, напрямки розвитку, впровадженні заходи, поточні потреби та проблеми.

Метою форуму стала активна популяризація інструментів та механізмів захисту прав ВПО на місцевому та національному рівнях, а також залучення національних та місцевих інституцій i зацікавлених сторін до стратегічного розвитку та пiдтримки питань ВПО, створення нових програм та залученості цієї категорії населення до стратегічних планів розвитку міст.

Згідно ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» ВПО мають право на всі види правової допомоги (захист, представництво в суді та в інших державних органах, складання процесуальних документів).

Основні питання, з якими звертаються ВПО за вторинною правовою допомогою:

1) соціальне забезпечення, в тому числі пенсійне забезпечення;

2)  встановлення фактів, що мають юридичне значення;

3) сімейні питання.

В Донецькій області працюють 3 дистанційні точки доступу до безоплатної правової допомоги на КПВВ «Майорськ», «Мар’їнка» та «Новотроїцьке». Протягом 2019 року до них звернулась 3 381 особа, надано 15 546 консультацій, здійснено 634 виїзди.

Наразі планується запровадити  мережу “громадських радників” та незалежних надавачів БПД, яка буде відповідати правовим потребам людей на місцях (в тому числі віддалених населених пунктах).

Однак забезпечити потреби громади неможливо без співпраці з територіальними громадами, які визнають важливість і необхідність безоплатної правової допомоги, як соціальної гарантії та забезпечать їх спів фінансування з місцевих бюджетів.