назад

В Одесі пройшла зустріч жінок, які стали жертвами домашнього насильства

03 грудня 2019 року в межах акції “16 днів без насильства” пройшла відкрита розмова на тему: «Розірви коло домашнього насильства» за участю жінок, які стали жертвами домашнього насильства. Головна мета акції – зробити Одесу безпечним містом для проживання. Дуже часто насильство в сім’ї є тим явищем, яке потім виявляє себе в суспільстві. Держава безпечна тоді, коли панує безпека в сім’ях.

На заході були присутні керівники Приморської районної адміністрації, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, голова обласної межсекторальної робочої групи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, Управління сімейної та гендерної політики департаменту праці та соціальної політики, члени міської межсекторальної робочої групи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, представники Приморського відділу поліції в м. Одесі, представники мобільної бригади, члени районної групи швидкого реагування.

Від системи безоплатної правової допомоги виступила Вікторія Губко, в.о.заступника директора Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області.

Право на всі види безоплатної правової допомоги мають усі особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Для отримання безкоштовної консультації жертвам домашнього насильства не потрібно збирати жодних документів, адже вона гарантується законом кожному. Людина просто приходить в найближчий центр правової допомоги чи бюро. Також можна телефонувати на номер цілодобового доступу до безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Він є безкоштовним зі стаціонарних та мобільних телефонів та працює по всій території України», – розповіла вона.

В ході зустрічі обговорювалися питання запобігання випадкам насильства та надання якісних соціальних послуг постраждалим жінкам (жінкам з дітьми).

Учасників зустрічі ознайомили зі створеною в Одесі системою взаємодії щодо попередження та протидії домашньому насильству, реагуванням на випадки домашнього насильства, роботою проекту «Поліна», діяльністю денного центру «Розірви коло» та продемонстрували тематичний відеоролик.

Довідково

07 грудня 2017 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким, зокрема, було внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Завдяки цим змінам особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, віднесені до суб´єктів права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Даний закон вступив в силу в січні 2018 року, саме з цього часу жертви домашнього насильства стали окремою категорією клієнтів системи БПД.