назад

В Одесі в рамках круглого столу обговорено практичну співпрацю між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги

22 вересня 2015 року за участі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, а також Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, проведено круглий стіл на тему: “Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги”.

DSCN280920153

Захід мав на меті налагодження діалогу та обговорення питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної вторинної правової допомоги та органами адвокатського самоврядування; стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Міністерством юстиції України та Національною асоціацією адвокатів України; поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування, центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Громадською організацією “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”.

Участь у заході взяли: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області (далі – Центр) Клішина С.О., заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Баранов О.О., заступник директора Центру Садовська Ю.О., директор Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бондаренко І.Д., керівник Одеського відокремленого підрозділу ГО “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” Кармазіна К.Ю., голова Ради адвокатів Одеської області Бронз Й.Л., заступник голови Ради адвокатів Одеської області Костін А.Є., член Ради адвокатів Одеської області Полонський Ю.М., регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Толопіло А.П., голова Комітету з питань роботи з молодими адвокатами Ради адвокатів Одеської області Питомець А.В., голова Комітету захисту професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Одеської області Козлов О.О., адвокати Євценко Р.І., Пилипенко Ю.О.

DSCN280920152JPG

 

З вітальним словом до учасників заходу звернулась Катерина Кармазіна, керівник Одеського відокремленого підрозділу ГО “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”, адвокат, тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (далі — БВПД), яка наголосила на взаємодії системи надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеському регіоні із Радою адвокатів в Одеській області та висунула до обговорення питання щодо подальшої співпраці заради надання якісної безоплатної правової допомоги.

 

            Голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз наголосив на необхідності постійного підвищення кваліфікації адвокатів, зокрема і тих, що працюють в системі БВПД, а також зазначив про необхідність перейняття досвіду молодими адвокатами від досвідчених практиків. Задля цього запропонував співпрацю в організації тренінгів та семінарів для адвокатів до проведення яких залучатимуть видатних та досвідчених адвокатів Одещини.

            Заступник директора Центру Юлія Садовська зазначила, що для адвокатів системи БВПД періодично проводяться тренінги, семінари, круглі столи з підвищення кваліфікації. До проведення таких заходів залучаються відомі експерти та тренери, тематика занять завжди є актуальною та такою, що потребує обговорення, тому бажаючих прийняти участь у заняттях багато і вони завжди є продуктивними.

            Директор Другого одеського місцевого центру з надання БВПД Ірина Бондаренко розповіла учасникам заходу про діяльність місцевих центрів, а також про успішні справи адвокатів системи БВПД. Також розповіла, про налагодження партнерських відносин із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, які розпочали направляти велику кількість громадян до місцевих центрів. 

DSCN280920151

 

У зв’язку із зазначеним Катерина Кармазіна зазначила про співпрацю учасників заходу в залученні нових адвокатів до системи БВПД.

 

            Артем Питомец, голова Комітету з питань роботи з молодими адвокатами Ради адвокатів в Одеській області, в свою чергу зазначив, що молоді адвокати мають бути зацікавлені у наданні БВПД, оскільки матимуть можливість отримувати новий досвід та знання.

            Одним із питань обговорення порядку денного круглого столу стало питання залучення захисника системи БВПД для проведення окремої процесуальної дії. Йосиф Бронз, Юрій Полонський, член Ради адвокатів України від Одеської області, а також Андрій Костін, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, висловили свою позицію, за якою Центр повинен відмовляти у наданні адвоката для проведення окремої процесуальної дії, якщо в цій справі вже працює інший адвокат за договором або за призначенням. Адвокати, які погоджуються надавати правову допомогу при проведенні окремої процесуальної дії в зазначеному випадку, на думку членів Ради адвокатів Одеської області, порушують Правила адвокатської етики.

 

            Адвокат Роман Євценко також підтримав позицію членів Ради адвокатів Одеської області, а також зазначив, що в практиці Київського центру з надання БВПД прийнято відмовляти в призначенні адвокатів для проведення окремої процесуальної дії.

            З цього питання Юлія Садовська наголосила, що Центр відповідно до вимог кримінально-поцесуального законодавства зобов’язаний виконати постанову слідчого та не має права відмовити в призначенні адвоката для проведення окремої процесуальної дії лише з тих мотивів, що зі сторони слідчого можливі будь-які зловживання в кримінальному провадженні.

            Світлана Клішина зазначила, що Центр у межах компетенції намагається всіма способами запобігати зловживанню правоохоронними органами правом на залучення адвоката до проведення окремої процесуальної дії. Так, черговий обов’язково повідомляє наявного в справі адвоката про те, що планується певна процесуальна дія і, якщо він заявляє про свою готовність на цю дію прибути, доручення за призначенням не видається. У разі неможливості взяти участь у цій дії Центром призначається адвокат, який узгоджує позицію захисту із наявним у справі адвокатом.

            Катерина Кармазіна зазначила, що Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі встановлюють певні вимоги до адвоката, який вступає в справу на окрему процесуальну дію, що дозволяють уникнути більшості означених негативних наслідків.

            За результатами круглого столу учасники домовились щодо співпраці і в наступних питаннях:

            1. налагодження партнерських відносин із Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Одеської області щодо спільного проведення семінарів та тренінгів;

 

            2. співпраця із Комітетом захисту професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Одеської області шляхом проведення зустрічей та обміну інформацією, а також розробка заходів ефективного захисту прав адвокатів;

 

            3. співпраця з Комітетом з питань роботи з молодими адвокатами Ради адвокатів в Одеській області щодо залучення молодих адвокатів до системи БВПД.

 

            Загалом захід пройшов у конструктивній атмосфері, вдалося досягти спільних позицій щодо професійної етики адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги