назад

В Одесі в рамках проекту “Електронний суд” за участі адвоката системи безоплатної вторинної правової допомоги вперше проведено судове засідання із застосуванням повного електронного документообміну між учасниками процесу та судом

22 вересня 2015 року в м. Одесі презентовано в роботі проект “Електронний суд” та у Київському районному суді міста Одеси проведено перше судове засідання із застосуванням повного електронного документообміну між учасниками процесу та судом.

            В презентаційному заході прийняли участь Заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, керівник Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Девід М. Вон, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

el.sud

Після презентації проекту учасники заходу мали можливість відвідати судове засідання, провадження в якому здійснювалось із застосуванням повного електронного документообміну між судом та учасниками процесу. Судом було розглянуто цивільну справу в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення. Інтереси заявника в судовому процесі представляв адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Шевченко Максим Анатолійович. Заява до суду із всіма додатками була подана адвокатом в електронному вигляді, що значно спростило порядок звернення до суду.

el.sud.zal

            За результатом розгляду справи, судом було постановлено рішення про задоволення заяви, електронна копія якого невідкладно направлена адвокату та заявнику.

            Починаючи з 22 вересня 2015 року в рамках пілотного проекту “Електронний суд” в двох судах Одещини — Київському районному суді міста Одеси та Овідіопольському районному суді Одеської області — 20 адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги Одещини отримали можливість подавати всі процесуальні документи, завірені електронноцифровим підписом, в електронному вигляді. Адвокату не потрібно їхати до суду, щоб подати позовну заяву або інший процесуальний документ, тепер це можна зробити шляхом направлення документа в електронному вигляді після реєстрації в системі, розміщеній на офіційному веб-потралі судової влади України. Суд, в свою чергу, також зможе надсилати документи адвокатам на їх електронні адреси.

            Впровадження зазначеного проекту забезпечуватиме прискорення розгляду справ клієнтів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Одещини, сприятиме оперативному обміну документами в електронному форматі між судом та учасниками судового процесу, а також сприятиме зменшенню їх судових витрат.