назад

В Одесі відбувся тренінг для працівників бюро та центрів безоплатної вторинної правової допомоги з питань захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні

VPO seminar 12.04 1Сьогодні, 12 квітня 2017 року, у приміщенні ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості» за підтримки Агентства ООН у справах біженців в рамках проекту «Надання безкоштовної правової допомоги та інших видів захисту прав внутрішньо переміщених осіб», відбувся тренінг «Посилення спроможності з питань захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні, організований громадською організацією «Десяте квітня» , а також управлінням “Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги та  Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

Учасниками тренінгу стали працівники відділів правової інформації та консультацій бюро правової допомоги та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

Захід провели представник Агентства ООН у справах біженців Лідія Кузменко, юристи громадської організації «Десяте квітня» Ольга Ткаченко, Ельвіра Зейтуллаєва, Богдан Копцюх та представники управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко та Юлія Лісова.

VPO seminar 12.04 2

Експерт з правових питань Агенства ООН у справах біженців (UNHCR) Лідія Кузменко розповіла про принципи ООН з питань внутрішнього переміщення та діяльність Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Як вона повідомила учасникам заходу, у 1972 р. Генеральна Асамблея ООН розширила мандат УВКБ ООН, який охоплював біженців та шукачів притулку, тобто людей, вимушених залишити державу проживання та шукати міжнародного захисту, на осіб, переміщених всередині власних країн. Однак, у 2005 р. був погоджений більш скоординований і погоджений підхід до вирішення даної проблеми, відомий як «кластерний підхід». Кластерний аналіз – це визначення проблемних сфер (освіта, тимчасовий притулок, продовольча безпека, охорона здоров’я/харчування, засоби до існування/якнайшвидше відновлення, захист, водопостачання, санітарія та гігієна і загальна координація), в межах яких працюють відповідальні організації та визначається цільова група, яка отримуватиме допомогу.

VPO seminar 12.04 3

VPO seminar 12.04 8

VPO seminar 12.04 10

Лідія Кузменко зазначила: «Безумовно, перш за все, потреби в отриманні додаткових знань пов’язані із постійною зміною та оновленням законодавства, що регламентують захист прав ВПО, а іноді й суперечностей між деяким нормативно-правовими актами у цій сфері».

Юрист ГО «Десяте квітня» Ельвіра Зейтуллаєва підкреслила, що “захист внутрішньо переміщених осіб базується не лише на національному законодавстві, але і на загальновизнаних нормах захисту прав людини. Керівні принципи ООН з питань внутрішнього перемішення є вижимкою цих норм і є в основі законодавства України. Найбільшою проблемою лишається дискримінація ВПО в різних сферах”. Вона розповіла, що з метою заохочення державних установ та громадянського суспільства до створення міжнародних стандартів готовності до надзвичайних ситуацій УВКБ ООН підібрало низку документів з даної проблематики, які можна переглянути на сайті UNHCR за посиланням.

Ірина Бондаренко, керівник управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» розповіла, що працівники Платформи наразі проводять попередні дослідження правових потреб фахівців місцевих центрів з надання правової допомоги та бюро правової допомоги в Одеській області, а також у навчанні та розширенні своїх знань на удосконаленні навичок у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

VPO seminar 12.04 7

Вона повідомила, що за результатами попередніх досліджень, за останній час до бюро правової допомоги та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи (ВПО) найчастіше звертаються за допомогу з таких питань, як: отримання статусу ВПО; відновлення документів, загублених та або знищених на території Автономної Республіки Крим, Луганської та Донецької областей; оформлення соціальних виплат; встановлення факту народження або факту смерті осіб, що народилися/померли на тимчасово окупованій території; отримання соціальної допомоги на поховання особи, яка померла на тимчасово окупованій території; внесення змін до актового запису органів державної реєстрації актів цивільного стану; оформлення пенсії за місцем свого проживання (перебування); щодо порядку державної реєстрації місця проживання та реєстрації місця перебування ВПО; підтвердження трудового стажу ВПО; становлення на облік у центрі зайнятості тощо.

Упродовж тренінгу фахівці бюро правової допомоги та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги працювали у форматі робочих груп, виконували практичні вправи, вивчали різні аспекти роботи з внутрішньо переміщеними особами при вирішенні їхніх правових питань.

Під модеруванням Юлії Лісової учасники виконали інтерактивну вправу, протягом якої вони змогли відчути себе як у ролі внутрішньо переміщеної особи, яка намагається стати повноправним членом нової громади, так і у ролі представників державних органів такої громади. За результатами вправи учасники тренінгу прийшли до висновку, що уважне та доброзичливе ставлення  представників громади до внутрішньо переміщених осіб приводить до взаємо виграшної ситуації та створення сприятливого клімату у суспільстві.

Всі учасники заходу надали відповіді, що мають велику потребу у тому, щоб більш глибше опанувати нормативно-правові акти, які регламентують права ВПО, поглибити свої знання у сфері захисту прав вказаної категорії осіб. З деякими правовими проблемами ВПО вони ще не стикалися, але бажають бути готовими до викликів, що диктують їм сьогоднішні реалії.

VPO seminar 12.04 12


 

VPO seminar 12.04 13

VPO seminar 12.04 14

VPO seminar 12.04 16

VPO seminar 12.04 18

VPO seminar 12.04 21

VPO seminar 12.04 19

VPO seminar 12.04 20

VPO seminar 12.04 22

VPO seminar 12.04 23

VPO seminar 12.04 24

VPO seminar 12.04 25

VPO seminar 12.04 26

VPO seminar 12.04 27