назад

В Одесі внутрішньо переміщеними особам розповіли про отримання щомісячної адресної допомоги

За даними Міжнародної організації з міграції з початку повномасштабної війни з росією понад 7,7 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами. Кожна шоста людина була змушена покинути свою домівку та шукати порятунку у більш безпечному місці.

З метою підвищення правової обізнаності та свідомості щодо своїх прав, пільг та гарантій, які передбачені законодавством України, протягом тижня юристка Одеського бюро правової допомоги № 3 Тетяна Дімова провела серію правопросвітницьких заходів для внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО), в Суворовському районному центрі зайнятості та Одеському міському центрі зайнятості на тему: «Права та пільги для ВПО. Право на безоплатну правову допомогу».

У заходах також брали участь представники Головного управління Держпраці в Одеській області та представники роботодавців, які розповіли про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану. Жваву дискусію викликали питання, що стосувались виплат допомоги на проживання відповідно до Постанови КМУ від 20.03.2022 № 332.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення до квітня 2022 року включно на кожну ВПО для дітей та осіб з інвалідністю в розмірі 3 тис. грн, для інших осіб – 2 тис. грн. Ті, хто встиг звернутися за даною допомогою до 30 квітня 2022 року включно, допомогу отримають ще й за березень місяць. Крім того, ті ВПО, які станом на 1 березня вже отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, допомога призначатиметься автоматично без подання додаткового звернення», – зазначила юристка.

Крім того, фахівчиня пояснила, що починаючи з травня 2022 року допомога надається ВПО, які перемістилися:

  1. з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя;
  2. з територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  3. а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

06 травня 2022 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Наказом №85 затвердило оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації чи в оточенні (блокуванні). Загалом до переліку ввійшли 7 областей: Дніпропетровська (2 громади), Донецька (66 громад), Запорізька (50 громад), Луганська (37 громад), Миколаївська (18 громад), Харківська (51 громада) та Херсонська (49 громад).

Більш детально з переліком територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації чи в оточенні (блокуванні) можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3N70pwy

Тобто, усі ВПО, які перемістилися з цих громад, гарантовано отримають грошову допомогу від держави. Особливу увагу юристка зосередила на питанні отримання безоплатної правової допомоги.

Кожен ВПО має право на безоплатну правову допомогу, яка полягає в отриманні правової інформації, консультації або роз’яснення, юридичному супроводі в судовому процесі. Тобто, за потребою ВПО можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які залучаються державою для надання правової допомоги. Таку допомогу людина отримує безкоштовно», – підкреслила Тетяна.