назад

В Одесі завершився другий етап конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання правової допомоги від держави

10 та 11 листопада 2022 року, у приміщенні правового клубу «Pravokator.Одеса» відбулися засідання комісії з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – комісія).

Це другий етап конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання правової допомоги від держави, що проходив шляхом індивідуальних співбесід. Загалом у цьогорічному конкурсі взяли участь 84 адвокати.

В якості членів комісії виступили заступник начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в Одеській області Анатолій Буряченко, заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій Дрішлюк, суддя Приморського районного суду м. Одеси Віктор Іванов, адвоката, голова кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області Людмила Праведна, адвоката, в.о. голови Ради адвокатів Одеської області Олена Джабурія, адвокат, кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного і фінансового права Національного університету «Одеська юридична академія» Анатолій Осадчий, заступниця директорки Регіонального центру з надання БВПД Вікторія Губко. Голова комісії – директорка Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина.

Адвокатів оцінювали за критеріями мотивації до надання безоплатної правової допомоги, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння представити приклади надання правової допомоги.

Адвокати, які пройдуть конкурс, залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги на постійній основі за контрактом або на тимчасовій основі на підставі договору відповідно до Порядку і умов укладення контрактів з адвокатами, які надають БВПД на постійній основі, та договорів з адвокатами, які надають БВПД на тимчасовій основі, затверджених постановою КМУ від 11.01.2012 № 8.

У цьогорічному конкурсі взяли участь близько 10 адвокатів, які рятуючись від війни переїхали з Луганської, Донецької та Миколаївської областей. Їх історії вражають, деякі з них отримують статус ВПО вдруге. Не дивлячись на це, майже усі адвокати дуже вмотивовані та виявили неабияке бажання долучитись до співпраці з системою БПД, для того щоб допомагати найуразливішим категоріям населення в цей важкий час. Раді вітати колег на Одещині, впевнена, що вони дуже швидко увійдуть до нашої родини адвокатів!», – ділиться своїми враженнями директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Війна вплинула і на формат проведення другого етапу конкурсу. Першого дня індивідуальні співбесіди пройшли 54 адвокати у приміщенні правового клубу «Pravokator.Одеса». А решта учасників написали заяви про бажання прийняти участь у конкурсі в режимі онлайн.

Деякі з адвокатів не змогли приїхати до міста Одеси через розбомблені мости та віддаленість населених пунктів нашого регіону. А дехто, бажаючи захистити себе та рідних, змушений був виїхати за кордон. Саме так сталось з адвокаткою Іриною Мінєвою, яка на початку війни виїхала до Німеччини, але незабаром планує повернутись додому і вже успішно пройшла конкурс»,- розповідає заступниця директорки Регіонального центру Вікторія Губко.

Результати конкурсу будуть оприлюднені 2 грудня 2022 року на офіційних сайтах Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги.