назад

В Одеській ОДА партнери у сфері протидії домашньому насильству та підтримки постраждалих осіб обговорили напрямки взаємодії

17 вересня 2019 року в Одеській обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Від системи безоплатної правової допомоги на заході виступала в.о. заступника директора Регіонального центру Вікторія Губко.

Під час засідання було заслухано представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо їх діяльності у сфері протидії насильства та підтримки осіб, котрі постраждали від домашнього насильства.
Протягом 2019 року у місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося 67 постраждалих від домашнього насильства – на 15 % більш, ніж у попередньому році.

Суб’єктами права на безоплатну правову допомогу відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» є особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Підтвердити суб’єктність можна будь-яким документом, з якого вбачається, що у відношенні особи було вчинено насильство.

У разі неможливості підтвердження особи як суб’єкта, який має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, вона надається на умовах pro bono. У 2019 році у 4 випадках таких звернень працівники центрів надавали правову допомогу у такий спосіб. Для комплексного підходу до надання допомоги постраждалим, система БПД співпрацює з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та мобільними бригадами», – зазначила Вікторія Губко.

У кожному офісі безоплатної правової допомоги визначені відповідальні особи за ведення даного напрямку діяльності, які пройшли спеціалізоване навчання. Зокрема, тренінги у межах програми «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», які організовано Координаційним центром з надання правової допомоги у партнерстві з ГО «Ла Страда-Україна».

У 2019 році 49 осіб отримали правові консультації щодо позбавлення батьківських прав, призначення аліментів, розірвання шлюбу та поділу майна, визначення місця проживання дітей з одним з батьків. 28 з тих, хто звернувся по безоплатну правову допомогу, потребували представництво інтересів у суді. Як результат, по 13 справах у відношенні кривдника судом був виданий обмежувальний припис, у 2 випадках потерпілій особі надавалося представництво у кримінальному провадженні», – розповіла в.о. заступника директора Регіонального центру.

Ще одним завданням центрів є правопросвітницька робота. У 2019 році фахівці системи БПД провели 62 заходи, направлені на запобігання домашньому насильству: це флешмоби, інформаційні кампанії, круглі столи з партнерами, лекції у навчальних закладах, вуличні інформування.