назад

В Одеському регіоні за участі адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги вперше в Україні розпочинається реалізація повної версії проекту «Електронний суд»

Вперше в нашій країні рішенням Ради суддів України від 22 липня 2015 року запроваджено в Київському районному суді м. Одеси та Овідіопольському районному суді Одеської області застосування повної версії проекту «Електронний суд», що передбачає електронний документообіг між учасниками процесу та судом, а також повне ведення діловодства по справі в електронному вигляді.
Впровадження зазначеного проекту здійснюється при співпраці із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

Саме за участі адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, найближчим часом в Одеському регіоні вперше буде апробовано повне ведення діловодства та формування справи в електронному вигляді від моменту подання заяви адвокатом до суду і до постановлення судом рішення за результатами розгляду такої справи.

1

На першому етапі реалізації проекту «Електронний суд» із судами працюватимуть 10 адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги Одеського регіону.
Починаючи з вересня 2015 року, звертаючись до суду в інтересах осіб, які отримують безоплатну вторинну правову допомогу, адвокати матимуть можливість подавати всі заяви, підписані електронно-цифровим підписом, в електронному вигляді, а також оперативно отримувати від суду процесуальні документи та інформацію про рух справи.

2

Презентуючи проект Раді суддів України, голова Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко зауважив на співпраці із Регіональним центром та повідомив, що перший етап впровадження проекту «Електронний суд» за участі адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги  триватиме до 2016 року. На подальших етапах електронний документообіг буде здійснюватись між судами усіх інстанцій, що дозволить пересилати справу з одного суду до іншого за декілька секунд. Третій етап зробить доступним електронний суд для всіх громадян по всіх категоріях справ.

3

Запровадження електронного документообігу в судах сприятиме забезпеченню швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух справи, обміну процесуальними документами між учасниками процесу та судом, а також зменшенню витрат учасників процесу.

Налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді покликане спростити спілкування між громадянами і судовими установами та переслідує мету забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя, швидкого розгляду справ та якісного надання безоплатної вторинної правової допомоги.