назад

В Одеському слідчому ізоляторі провели інформаційний захід щодо захисту виборчих прав

vibory skrynkaУ приміщенні Одеського слідчого ізолятору відбувся інформаційний захід з виборчих прав та їх захисту, який провели для засуджених осіб 28 березня представники Регіонального центру та ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».

Протягом інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» Регіональний центр організовує правопросвітницькі та інформаційні заходи з питань виборчого права шляхом проведення тематичних зустрічей з окремими цільовими аудиторіями, зокрема, з особами, засудженими до покарання у вигляді позбавлення волі.

Засуджені до будь-якого з покарань, передбачених ст. 51 КК України, продовжують залишатися громадянами своєї держави, що мають суб’єктивні права і несуть загальногромадянські обов’язки, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду (ч.3 статті 63 Конституції України).

Спікерами заходу виступили начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Альбіна Гаврильчик та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Одеській області Максим Теплицький.

Фахівчиня Регіонального центру обговорила з присутніми нагальні проблеми, що виникають у засуджених під час звернення за правничою допомогою до відповідних центрів з надання БВПД.

Максим Теплицький розповів присутнім, які кроки слід здійснити для того, щоб зробити свій вибір у День голосування. Він зазначив, що за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність як для тих, хто підкупає, так і для тих, хто одержує неправомірну вигоду за «продаж» свого голосу.

Ziso

У разі порушення членами комісії або представниками адміністрації установи виборчих прав (відмова у видачі бюлетеня, спроби дізнатись про результати голосування тощо), треба негайно звернутися із письмовою скаргою на ім’я голови виборчої комісії або до Національної поліції України за телефоном 102 та/або до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області працює за адресою: м. Одеса, вул. Льва Толстого, 6. Телефон: (048) 726-22-23.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.