назад

В Окнах говорили про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Фахівчиня Окнянського бюро правової допомоги Ольга Мокусей провела захід для жителів сільської місцевості, які перебувають на обліку в Окнянському центрі зайнятості, на тему: «Встановлення юридичних фактів».

Виникнення особистих і майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон завжди пов’язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами.

У більшості випадків юридичні факти підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами. Але не завжди документально можна довести, чи має місце такий факт – тоді потрібно звертатися до суду”, – розповіла юристка Окнянського бюро правової допомоги.

Перелік юридичних фактів, які встановлюються в судовому порядку, містяться у Цивільно-процесуальному кодексі України.

Серед них є такі факти:

  • родинних відносин між фізичними особами;
  • перебування фізичної особи на утриманні;
  • каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
  • реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
  • проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;
  • належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
  • народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
  • смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
  • смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Цей перелік не є вичерпним. У судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, зокрема встановлення факту батьківства, володіння будинком на праві власності тощо.
Дана категорія справ розглядається в порядку окремого провадження.

Окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Довідково. За подання заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, сплачується судовий збір 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, станом на 01.01.2022 року це 496 грн. 20 коп.

Варто завжди перевіряти правильність заповнення документів, адже незначна помилка – одна літера чи знак – може завадити в повній мірі реалізовувати свої права”, – порадила присутнім юристка.