назад
05.03.20

В Олександрії студентам роз’яснили як реагувати на телефонні дзвінки шахраїв

Афери про надзвичайну ситуацію з рідними все частіше зустрічаються у повсякденному житті.

Шахраї телефонують родичам та друзям, видаючи себе за близьку людину, яка нібито потрапила в дорожньо-транспортну пригоду, до лікарні або була затримана працівниками поліції за вчинення правопорушення. Зловмисники, користуючись довірою схвильованих близьких, вмовляють переказати кошти для термінової допомоги постраждалому.

З метою попередження випадків мобільного шахрайства, фахівці Олександрійського місцевого центру з надання БВПД провели правопросвітницький захід для студентів Олександрійського політехнічного коледжу.

«Подібні афери зловмисників завжди носять спонтанний характер. Телефонна розмова з шахраєм триває досить швидко та зазвичай спрямована викликати сильне душевне хвилювання рідних за життя та здоров’я близької людини. Саме такий емоційний стан та поставлені умови конфіденційності та оперативного перерахунку грошей, заважає повноцінно оцінити ситуацію та перевірити достовірність даної інформації», – наголосила Анна Лунга-Лягуша, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.

Також, фахівці пояснили студентам, що шахрайство це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність.

Крім того, шахраї у своїх цілях можуть використовувати інформацію зламаних сторінок в соціальних мережах або скриньки електронної пошти. Для подальшого зібрання достатньо конфіденційної інформації та отримання змоги зазначати рідним досить переконливі запити про допомогу.

«Для того, щоб уникнути потрапляння на гачок злочинців, перш за все потрібно припинити розмову. Необхідно заспокоїтися та впевнитися в тому, де дійсно на даний час перебуває близька людина. У випадку, якщо родич не піднімає слухавку, його телефон вимкнений або особа знаходиться в зоні, де відсутній зв’язок, не варто одразу панікувати. Необхідно зателефонувати до установи або навчального закладу, де може перебувати особа, а також знайомим та друзям, які в цей момент можуть знаходитися поряд», – пояснив Володимир Світановський, фахівець Олександрійського місцевого центру з надання БВПД.

Також юристи наголосили на тому, що у разі вчинення такого злочину, як шахрайство, перш за все необхідно звернутися до органів поліції. А також, у разі порушення своїх прав, до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.