назад
18.10.13

В Україні розпочався ІІ етап конкурсу з відбору адвокатів

Konkurs18 жовтня 2013 року о 10.00 одночасно в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі розпочався другий етап конкурсу – анонімне письмове тестування адвокатів, які до 2 жовтня подали заяви та необхідні документи на участь у четвертому конкурсі з відбору адвокатів.

У зв’язку з необхідністю відбору адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу в адміністративних та цивільних справах, наказом Міністерства юстиції від 10.09.2013 № 1904/5 внесено зміни до Переліку питань для тестування претендентів під час другого етапу конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, яким розширено перелік питань для тестування. Так, тестове завдання четвертого конкурсу містить комплекс питань по Закону України «Про безоплатну правову допомогу», норм Кримінального процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, а також включає мотиваційні питання.

У зв’язку з необхідністю збалансування окремих критеріїв оцінювання претендентів 26 липня 2013 року Міністерством юстиції прийнято наказ № 1526/5 «Про внесення змін у додаток 9 до наказу Міністерства юстиції України від 15 жовтня 2012 року № 1520/5». Зокрема, збільшено вагу критерію «мотивація до надання безоплатної правової допомоги», що надасть змогу залучити адвокатів, які готові надавати безоплатну вторинну правову допомогу затриманим особам, зокрема, у вихідні дні, нічний час доби тощо. Несуттєво зменшено питому вагу критеріїв «спеціалізація адвоката» та «наявність або відсутність заяв (скарг) щодо поведінки адвоката і застосування до нього протягом останніх трьох років дисциплінарних стягнень». Натомість питому вагу критерію «повнота виконання претендентом тестового завдання» збільшено на 60%. Тестові завдання складені таким чином, що адвокатам без великого досвіду роботи необхідно отримати виключно високу оцінку за результатами складання тестового завдання для включення в реєстри, враховуючи встановлений Міністерством юстиції прохідний бал (3,6).

Третій етап конкурсу – індивідуальні співбесіди з претендентами – відбуватиметься у регіонах з 21 по 28 жовтня 2013 року.

Нагадаємо, що на участь у четвертому конкурсі з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги було подано більше 700 заяв від адвокатів.