назад
15.07.15

Валерія Лутковська: «Неприпустимо притягувати до відповідальності адвоката за висловлені ним критичні зауваження»

Переконана Валерія Лутковська, розцінюючи це як порушення права на висловлювання думки, повідомлення про що опубліковано на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини 15 липня 2015 року.

«Я вважаю недопустимим використання дисциплінарного провадження щодо Андрія Вишневського як способу тиску на адвоката за публічні висловлювання своїх поглядів та переконань. Діяльність адвокатури ґрунтується на верховенстві права та законності, а не цькуванні і залякуванні», – зазначила Валерія Лутковська, відповідаючи на запитання журналістів щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського за висловлювання ним своїх думок і оцінок щодо стану справ в адвокатурі.

За словами Омбудсмана України, власне сам намір притягнути адвоката Андрія Вишневського до дисциплінарної відповідальності за висловлення власної думки є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конституції та законів України.

«Професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією України та Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», відповідно до якого не можуть бути підставою для притягнення адвоката до відповідальності його висловлювання у справі, у тому числі ті, що відображають позицію клієнта, заяви у засобах масової інформації, якщо при цьому не порушуються професійні обов’язки адвоката», – пояснила Валерія Лутковська.

Крім того, Уповноважений з прав людини повідомила, що планує бути присутньою під час засідання дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області під час розгляду справи Андрія Вишневського.

Як відомо, 2 липня 2015 року Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області порушила дисциплінарну справу проти адвоката Андрія Вишневського за зверненням Національної асоціації адвокатів України. Підставою для звернення Асоціації стали такі висловлювання у публічному виступі: «… основним ризиком для системи безоплатної правової допомоги, основним ризиком для реалізації конституційного права громадян на безоплатну правову допомогу і можливостей держави це право забезпечити, ми бачимо, – плачевний стан української адвокатури, про який вже сьогодні говорили наші колеги, – це низькі етичні стандарти та професійній рівень адвокатури; це те, що саме адвокат є основною корупційною ланкою на сьогоднішній день, це те, що з явищем міліцейських адвокатів Національна асоціація адвокатів не бореться і навіть не дає жодної оцінки цьому, і ще багато про що можна було б тут говорити, але я не буду на цьому зупинятися. Реформування адвокатури на часі, воно необхідне. Тому що в тому стані, якою є адвокатура сьогодні, вона може стати гальмом для реалізації судової реформи».

Нагадаємо, експерти Української Гельсінської спілки з прав людини переконані, що переслідування адвокатів за критичні висловлювання ставить під сумнів спроможність української адвокатури виконувати свою місію.