назад

5a956e4292ea6Проблема торгівлі людьми є глобальною й потребує комплексного підходу та злагоджених дій усіх причетних відомств до її вирішення. Протягом 2012–2019 років в Україні встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми: 818 громадянам (811 громадянам України і 7 іноземцям). З них 316 — це жінки, 420 — чоловіки, 82 — діти (30 хлопчиків та 51 дівчинка).

Органами Національної поліції вже у 2019 році виявлено 189 кримінальних правопорушень (проти 163 за аналогічний період 2018 року), передбачених статтею 149 (Торгівля людьми) КК України.

Основними країнами, в яких експлуатують громадян України залишаються Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.

Щороку весь світ прикутий до проблеми сучасного рабства та докладає значних зусиль для того, що люди не потрапляли в тенета торгівлі людьми.

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей деньIMG 9463 необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

В місті Запоріжжя 30 липня 2019 року о 18:30 у кінотеатрі «Довженко» відбувся безкоштовний показ та обговорення документальної стрічки «Жінка в полоні».

Це фільм про Маріш, 52-річну жінку, яка служить одній угорській родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Гнобителі відібрали в неї документи і заборонили виходити з дому без дозволу. З Маріш поводяться, як із твариною: вона харчується недоїдками і не має ліжка для сну. Дні й роки минають у страху, але жінка мріє повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона — не одна. Після двох років зйомок Маріш набирається духу і розповідає про свій план: «Я втечу». Фільм простежує героїчний шлях жінки назад до свободи.

Перед початком кінопоказу організаторами заходу наголошено, що національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми в Україні є Міністерство соціальної політики, яке взяло на себе обов’язки формування та реалізації державної політики у цій сфері. Система надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми в Україні побудована на основі взаємодії державних, громадських та міжнародних організацій. Це означає, що бажаючим її отримати не треба більше самостійно підшукувати необхідні послуги і тих, хто може їх надати. Достатньо просто звернутися про допомогу до будь-якої зі структур, задіяних у цій системі, наприклад, до місцевих адміністрацій, правоохоронних органів, закладів освіти, охорони здоров’я або до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

IMG 9469Представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях та Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняли участь у відповідному заході. Працівниками Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надавалися консультації з правових питань мешканцям Запоріжжя.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).