назад
12.02.20

Вбивство у стані афекту: адвокат з Кіровоградщини домігся зменшення покарання

Завдяки адвокату Ігорю Обрізків, який захищав свою клієнтку за дорученням Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області, в судовому порядку вдалося довести, що підзахисна скоїла вбивство брата у стані афекту. Також був скасований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, змінено правову кваліфікацію обвинувачення та призначено покарання за менш тяжке кримінальне правопорушення ніж те, що інкримінувалося їй упродовж двох з половиною років з часу його вчинення.

 

Жінка обвинувачувалась у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство). В судовому засіданні обвинувачена свою вину у вбивстві брата визнала. Під час тривалого судового розгляду, протягом двох з половиною років, увесь час жінка перебувала під вартою та неодноразово наголошувала, що її брат постійно вчиняв насильство щодо неї та їхньої матері. Його боялись всі сусіди. Адже її брат відбував покарання за вбивство їхнього батька. Постійно погрожував, що вб`є і її та доб`є матір. Коли вона побачила, що брат йде до неї з ножем, вдарила його качалкою. Не думала, що від цих ударів може настати його смерть.

Під час судового розгляду адвокат Ігор Обрізків заявив письмове клопотання про призначення судово-психологічної експертизи. Відповідно до висновку, складеного експертами за результатами проведення комісійної судової психологічної експертизи, суспільно небезпечні дії підзахисної були спричинені станом сильного душевного хвилювання (камулятивного фізіологічного афекту).

За таких обставин, на підставі клопотання адвоката, Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області скасував обвинуваченій раніше обраний їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Місцева прокуратура подала до суду новий обвинувальний акт зі зміненим обвинуваченням з ч. 1 ст. 115 КК України (особливо тяжкого злочину) на ст. 116 КК України, умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання (злочину середньої тяжкості).

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області ухвалив обвинувальний вирок про визнання її винуватості у скоєнні умисного вбивства, вчиненого в стані сильного душевного хвилювання. З урахуванням строку попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі, був зарахований максимальний строк покарання, передбачений санкцією ст. 116 КК України – п’ять років позбавлення волі.