назад

Від конфлікту – до миру

Про гендерні стереотипи, упередження, дискримінацію; чому важлива гендерна рівність та як держава впроваджує гендерну політику та стратегії (на прикладі стратегії системи безоплатної правової дороги «Рівні можливості»), чому виникла необхідність прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 1325, а також про реалізацію Національного плану дій на виконання цієї резолюції говорили на зустрічі зі студентами Сумського державного університету. Захід провела фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська в межах правозахисної Програми «MeDiAPLUR».

На практичних вправах розібрали такі поняття як «стереотип», «упередження», «дискримінація». Дійшли висновку, що гендерні ролі змінюються з часом. Часто гендерні ролі пов’язані з тим, скільки економічної, політичної та інших видів влади мають чоловіки та жінки.
Розбиралися, що потрібно робити, щоб подолати гендерні стереотипи у житті, адже вони розділяють чоловіків і жінок, загострюють це протистояння і конфлікти, погіршують стосунки та зменшують рівень щастя.  Війна і військові конфлікти по різному впливають на чоловіків та жінок, а отже питання гендеру і збройного конфлікту пов’язані. Зробили огляд основної нормативної бази – Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок; Пекінської декларації і Платформи дій; Стамбульської конвенції та державного законодавства з цього питання.

«Чому виникла необхідність приймати Резолюцію 1325? Тому що важливо було перевести у сферу політики та практичних дій розуміння того, що жінки пропорційно страждають від військових конфліктів та їх наслідків і водночас непропорційно недоприставлені в процесах прийняття рішень і проведення мирних перемовин», – зазначила Наталія Поставська.

Проблема різного впливу війн та конфліктів на жінок і чоловіків є глобальною. Вона знайшла відбиття в резолюціях Ради Безпеки ООН, перш за все – 1325 – «Жінки. Мир. Безпека» (прийнята 31 жовтня 2000 р.). Вона передбачає посилення ролі жінок у миротворчих процесах, у запобіганні та врегулюванні конфліктів і вирішенні проблем, спровокованих ними).

Стратегічний документ «Жінки. Мир. Безпека» передбачає збільшення кількості жінок у національних секторах безпеки, їх участь у міжнародних миротворчих операціях, в переговорних групах, у багатосторонніх заходах. Водночас у ньому йдеться про створення розгалуженої мережі центрів реабілітаційної допомоги для людей, які потерпіли від будь-яких видів насильства, про розробку різноманітних програм їхньої підтримки.

Національний план дій  з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року затверджений постановою  КМУ від 24.02.3016 № 113 зі змінами від 05.09.2018 № 637. Мета – забезпечення стабільного миру на основі врахування потреб та інтересів жінок та чоловіків, участі жінок у повсякденній політичній та військовій діяльності, запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству, реінтеграція постраждалих від збройного конфлікту.

Також під час заходу повідомлено про номер гарячої лінії 0800 213 103, з яких питань можна звернутися до Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, як скористатися платформою правових консультацій WikiLegalAid. Учасники зустрічі отримали буклети системи БВПД.

Довідково: правозахисна Програма для молоді «MeDiAPLUR» – спеціальний проєкт ГО «Фундація прав людини» та Падерборнського університету. Реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччини.