назад
15.07.13

Відбулась робоча зустріч за результатами практичної фази проекту, спрямованого на оцінювання діяльності адвокатів, залучених до надання БВПД

Quality15 липня 2013 року відбулась робоча зустріч за результатами практичної фази проекту, спрямованого на оцінювання діяльності адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Пілотний проект організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Українською фундацією з надання правової допомоги за організаційної підтримки Координаційного центру з надання правової допомоги та Міжнародного фонду «Відродження».

З 10 червня по 5 липня 2013 року відбулась практична фаза пілотного проекту, спрямованого на моніторинг ефективності системи безоплатної правової допомоги в Україні, під час якої три групи адвокатів-оцінювачів відвідали дванадцять регіонів, а саме: Автономну Республіку Крим, Волинську, Житомирську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Херсонську, Хмельницьку, Чернівецьку та Чернігівську області, де вивчали адвокатські провадження (адвокатські досьє), а також, під час особистого інтерв’ювання, ознайомились зі стратегіями і тактиками, застосованими адвокатами у кримінальних провадженнях з 1 січня 2013 року за дорученнями відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На участь в оцінюванні добровільно зголосилися 104 адвокати зі вказаних регіонів.

На засіданні були обговорені попередні результати практичної фази, а також розглянуто питання підготовки до проведення національного круглого столу «Забезпечення якості правової допомоги у кримінальних справах», який відбудеться 23 липня 2013 року.

Участь у робочій зустрічі взяли представники Української Гельсінської спілки з прав людини – Аркадій Бущенко, виконавчий директор; Української фундації правової допомоги – Микола Сіома, виконавчий директор, та Антоніна Бондаренко, керівник інформаційно-просвітницького напряму; Міжнародного фонду «Відродження» – Роман Романов і Василина Яворська, директор і менеджер програми «Верховенство права»; Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) – Наталія Петрова, заступник керівника проекту «Україна: справедливе правосуддя», та адвокати Ірина Вань, Наталія Гурковська, Сергій Заєць, Тетяна Сивак, Наталія Стьопіна, Іван Ткач, Роман Мартиновський. Від Координаційного центру участь у зустрічі взяли Андрій Вишневський, директор та  Віталій Баєв, заступник директора.

Організатори висловлюють свою повагу та подяку адвокатам, які добровільно зголосилися взяти участь у дослідженні, за їх внесок у розроблення майбутньої методики оцінювання ефективності роботи системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Відкритий лист виконавчих директорів Української Гельсінської спілки з прав людини та Української фундації правової допомоги Аркадія Бущенка і Миколи Сіоми до адвокатів