назад

Відбулася зустріч з експертами Міжнародної організації з розвитку права

IDLO

4 березня 2015 року відбулася зустріч директора Координаційного центру Андрія Вишневського з представниками Міжнарод

ної організації з розвитку права, діяльність якої спрямована на зміцнення принципу верховенства права у країнах світу.

Від Міжнародної організації з розвитку права (IDLO) участь у зустрічі взяли Моніка Мартінез, спеціаліст з питань верховенства права департаменту стратегії та інновацій,Вільям Пейтон, надзвичайний посланник, та Сергій Шкляр, провідний правовий експерт, к.ю.н., партнер – засновник в юридичній фірмі Arzinger.

Експерти виявили зацікавленість в організації системи безоплатної правової допомоги, зокрема, в контексті системи юстиції в Україні, а також висловили думку про можливу підтримку системи БПД на місцевому рівні.

У ході зустрічі директор Координаційного центру розповів про забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги у кримінальних справах, про процедуру залучення адвоката, інституціональний розвиток системи БПД та початок надання такої допомоги також у цивільних та адміністративних справах з 1 липня 2015 року, а також про досягнення системи за минулий рік. «…тільки протягом 2014 року було видано близько 68 тис. доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги» – зауважив Андрій Вишневський.

Окрему увагу було приділено питанню організації співпраці центрів з адвокатами, а також забезпечення якості безоплатної вторинної правової допомоги. Андрій Вишневський відзначив, що «модель співпраці адвоката з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги є надзвичайно гнучкою, адже адвокати залучаються на основі контракту, який враховує, зокрема, скільки часу готовий адвокат присвятити наданню безоплатної правової допомоги клієнтам системи. При цьому центри займаються виключно управлінням процесом надання безоплатної правової допомоги та не втручаються у правову позицію адвоката щодо захисту клієнта». Крім того директор Координаційного центру поінформував про впровадження системи моніторингу якості, та про безперервне підвищення кваліфікації адвокатами системи, зокрема, про дворівневу систему навчання – тренінги для тренерів та каскадні тренінги.

Андрій Вишневський відзначив, що у зв’язку із майбутнім розширенням системи БПД, важливою є встановлення ефективної співпраці з громадськими організаціями, які на місцях надають допомогу соціально незахищеним категоріям громадян, жінкам, які постраждали від насильства у сім’ї тощо.

Підбиваючи підсумки, представники IDLO відзначили значні здобутки у розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Учасники зустрічі обговорили можливості співпраці у майбутньому.  

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

 Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+