назад

Відбулось інформування засуджених у слідчому ізоляторі.

22 лютого у Чернігівському слідчому ізоляторі заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська та директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Володимир Бобруйко провели правопросвітницький захід для засуджених, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі.

Такі заходи дають змогу інформувати засуджених що до актуальних змін у чинному законодавстві та підвищення їх правової обізнаності.

Засудженим було роз’яснено порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, порядок виконання судових рішень у кримінальному впровадженні, питання які вирішуються судом під час виконання вироків (зокрема про відстрочку виконання вироку, про умовно-дострокове звільнення від покарання за хворобою, про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком, тощо).

Також, засуджених було ознайомлено з останніми актуальними змінами законодавства щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї , та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям , батьки яких ухиляються від сплати аліментів, індексації пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення, запровадження електронного посвідчення ветерана.

Ув’язнені та засуджені, яких тримають у СІЗО, користуються всіма правами людини та громадянина, передбаченими Конституцією України, за винятком обмежень, визначених законодавством України і встановлених вироком суду (для засуджених). Обмеження прав, які застосовуються до ув’язнених та засуджених, мають бути мінімально необхідними для досягнення обґрунтованих цілей. Такі обмеження не можуть застосовуватись, якщо для ефективного досягнення поставлених цілей існує менше альтернативне обмеження.

Забороняється будь-яка дискримінація, зокрема пряме або непряме обмеження прав ув’язнених (засуджених) залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД чи іншу хворобу, сімейного чи майнового стану, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання допомоги іншим ув’язненим або засудженим у захисті їхніх прав.

По завершенню заходу представниками системи БВПД було роздано інформаційні матеріали що до правових можливостей осіб засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі.