назад
24.07.15

Відбувся круглий стіл

kir23 липня 2015 року об 11.00 год. в приміщенні Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, що по вул. Велика Перспективна, 24, відбулося засідання круглого столу за ініціативи директора Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Тетяни Батранюк.

         На зустрічі були присутні: Гуріна Л.В. – начальник міського управління юстиції, Стецюк З.Б. – провідний спеціаліст сектору реєстрації НПА правової роботи Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області, Синиця В.В. – завідувач сектору організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в Кіровоградській області, Стешенко Л.М.  – в.о. керівника апарату Ленінського районного суду м. Кіровограда, Онищенко Б.П. – керівник апарату Кіровського районного суду м. Кіровограда, та начальники відділів місцевого центру: Заіка С.Г. – начальник відділу попередньої роботи з клієнтами, Сергієнко Т.А. – начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги.

         Із вступним словом виступила директор місцевого центру Батранюк Т.Л.: «Місцеві центри, які відкрилися з 1 липня поточного року в м. Кіровограді, м. Олександрії, та смт. Голованівську, на даний момент забезпечують доступ цілої низки соціально незахищених категорій громадян до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах. Усім цим категоріям осіб надаються послуги адвокатів за кошти держави для представництва їх інтересів у судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях.

Є вірогідність, що певна частина осіб буде потребувати надання правових консультацій і роз’яснень,які центр відповідно до покладених на нього завдань, надавати не може, але ми з’ясовуємо з якою проблемою прийшла людина, далі її орієнтуємо на те, які є організації, що можуть допомогти з її проблемою, і до кого звернутися за допомогою.   Саме тому ці громадяни, які звернулися до наших центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити аби вирішити своє питання по суті.

На сьогодні ми вже напрацювали певну мережу по співпраці з різними управліннями та соціальними фондами для надання консультацій з питань соціального забезпечення, земельних та житлових питань, спадкового, медичного, адміністративного, сімейного, трудового характеру, виконання судових рішень. Адже завдяки наполегливій праці та віддачі наших співробітників ми маємо 10 результат по Україні щодо роботи серед місцевих центрів».

Далі розмову підтримала начальник відділу попередньої роботи з клієнтами – Заіка С.Г., яка акцентувала свою доповідь на таких питаннях як : категорії осіб, які підпадають під соціально незахищених громадян (малозабезпечені, учасники бойових дій – ветерани війни та учасники АТО, інваліди, діти-сироти, біженці). По кожній із цих категорій було дане роз’яснення. Зупинилася на документах, які потрібно мати при собі, щоб мати право на віднесення цих осіб до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу та прикладах, які виникли під час роботи відділу попередньої роботи з клієнтами.

Далі слово для виступу взяла начальник Кіровоградського міського управління юстиції  Гуріна Л.В., яка коротко інформувала присутніх про роботу свого управління та відмітила, що спільна робота буде більш ефективною, закликала до співпраці та взаємодії між відомствами. Внесла пропозицію щодо напрацювання «…спільних проектів та проведення зустрічей у такому форматі як сьогоднішній круглий стіл та запровадження виїзних засідань по районах щодо зустрічей з місцевими громадами для проведення консультацій».

Присутні підтримали дану пропозицію.

Заключне слово для підбиття підсумків взяла директор місцевого центру Батранюк Т.Л., наголосивши, що позитивний досвід в роботі таких центрів вже мають Канада та Молдова «наші центри також мають право на життя, адже ми добросовісно та ефективно працюємо на благо громадян, а час згодом покаже дієвість даної системи та доцільність роботи таких центрів. Ми відкриті для кожного – нас можна знайти за адресою: м. Кіровоград, вул. Преображенська 2, будинок побуту 2-й поверх,  тел. 095-8766233 або зайти на сайт: http://kirovohrad.legalaid.gov.ua і побачити, що в нас нового, як працюємо, що вже досягнуто та зроблено».

DSCN0006