назад

Відбувся навчальний практикум для адвокатів Полтавської області

DSC 0452

1 лютого 2018 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся навчальний практикум з питань впровадження Стандартів якості надання БВПД у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі.

Учасники заходу – адвокати, які співпрацюють з центрами з надання БВПД та фахівці системи БПД Полтавщини.

Модератором навчального практикуму виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий.DSC 0454

 «За короткий період система БПД стала важливим правовим інструментом для захисту прав громадян. З кожним роком кількість громадян, які до нас звертаються збільшується, що говорить про її ефективність, а в цьому значна заслуга адвокатів, які співпрацюють із системою», – відмітив у своїй вітальній промові директор Регіонального центру.

 З вітальним словом до адвокатів також звернулися голова Ради адвокатів Полтавської області Володимир Скукіс та голова дисциплінарної палати адвокатів Полтавської області Ігор Гонжак.DSC 0493

 Захід розпочався з приємних моментів. За сумлінну та наполегливу працю, значний особистий внесок у виконання функцій системи БПД адвокатів нагородили відзнаками Координаційного центру з надання правової допомоги та Регіонального центру.DSC 0470

Під час навчального практикуму учасники обговорили мету та цілі впровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі, структуру та зміст стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі. Також адвокатам нагадали про роль комісій з оцінювання якості повноти та своєчасності надання безоплатної вторинної правової допомоги в підвищенні стандартів надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі.DSC 0456

«Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесіце комплекс основних характеристик моделі гарантованого державою захисту, передбачених міжнародними правовими актами, законодавством України, у межах яких та з урахуванням узгодженої правової позиції з суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу», – повідомила адвокат, тренерка-модератор Людмила Тимохіна.

За її словами цінність стандартів якості для адвокатів полягає у тому, що вони містять вже готовий алгоритм дій по здійсненню захисту/представництва; уніфікацію дій адвокатів системи БВПД. Також стандарти є додатковим важелем для аргументуваннясвоєї позиції, забезпечують захист адвоката від необґрунтованого притягнення до відповідальності; сприяють самодисципліні адвоката.

Про порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 №465 зі змінами від 20.12.2017 р. адвокатам розповів в.о. начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Микола Карпінський.DSC 0502

«З 1 січня 2018 року розмір оплати за годину роботи адвоката за надання правової допомоги становить 5 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом акта надання безоплатної вторинної правової допомоги до відповідного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги»,резюмував він.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва розповіла учасникам про актуальні питання організації надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, вона повідомила про кількість виданих доручень, наголосила на необхідності вчасної подачі звітності за дорученнями, строках дії доручень.

         Адвокатам також розповіли про роботу комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги, яка є постійно діючим колегіальним органом, який утворюється радою адвокатів регіону на час повноважень обраної ради адвокатів регіону. Основними її завданнями є здійснення оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної первинної правової допомоги за зверненням органів місцевого самоврядування та безоплатної вторинної правової допомоги – за зверненням центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в межах конкретного доручення та з урахуванням погодженої позиції з клієнтом відповідно до Стандартів якості надання безоплатної правової допомоги, та за зверненням органів адвокатського самоврядування.

Адвокати, які взяли участь у навчанні, наприкінці двогодинного практикуму отримали сертифікати про підвищення кваліфікації від Ради адвокатів Полтавської області.DSC 0508

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.