назад

Відновне правосуддя для дітей: перші успішні кейси

000007Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» розпочався два місяці тому на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Перші медіаційні угоди щодо участі у програмі довели, що така процедура має безперечні переваги над каральним правосуддям.

«Відновне правосуддя важливе не лише для неповнолітніх, а й для всього суспільства. Якщо неповнолітні потрапляють за грати, виникає великий ризик того, що правопорушення будуть повторюватися. Натомість відновне правосуддя дає шанс повернутися до нормального життя. Це світова практика, яка у багатьох країнах закріплена на рівні законодавства», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

У чому суть програми відновлення

Сьогодні у кримінальному процесі переважає каральний підхід. Дитина, яка через складні життєві обставини вперше щось вкрала, може потрапити за грати на три роки. За статистикою Генпрокуратури, в 70% випадках неповнолітній правопорушник, який потрапив за грати на строк більше одного року, потрапляє у в’язницю повторно.

Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітніх правопорушників з потерпілими, відновлення соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. Це і є відновне правосуддя.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони.

Таким чином, медіація вже на ранньому етапі сприяє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу, допомагає уникнути кримінального світу. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому. А далі з неповнолітнім працюватимуть спеціалісти, щоб допомогти вирішити проблеми, які призвели до правопорушення.

Схожі програми працюють у США, Австрії, Данії, Франції, Фінляндії, Німеччині, Ісландії, Італії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Грузії та інших країнах. І вже довели свою ефективність.

infograf

Як це працює

Три різні та водночас однакові історії (імена героїв змінені). Неповнолітні Максим та Роман припустилися помилки. Їх вчинок мовою закону кваліфікується як «таємне викрадення чужого майна (крадіжка)». Максимальне покарання за дії, передбачені ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України, – позбавлення волі на строк до трьох років. Ще одна життєва історія – про вихованця будинку сімейного типу Назара. Хлопець вчинив те, що у Кримінальному кодексі кваліфікується як «таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб» (ч. 2 ст. 185 КК України). Покарання за це – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

До речі, за статистикою Національної поліції України, злочини, які неповнолітні найчастіше вчиняють – крадіжки та грабежі. Так, минулого року було зареєстровано 3348 крадіжок, що скоїли діти, та 467 грабежів. На третьому місці серед «дитячих» злочинів – обіг наркотиків (240). Далі йдуть розбійні напади (135) та шахрайство (133).

Інколи діти, які наважуються переступити межу закону, прагнуть таким чином завоювати авторитет серед однолітків або просто «шукають пригоди». Таким дітям потрібна не ізоляція від суспільства, а, навпаки, реабілітація та ресоціалізація. Це стало можливим у межах програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

До регіональних центрів з надання БВПД з прокуратури надійшли заяви про участь у програмі. На цій підставі були видані відповідні доручення адвокатам, які виступають у ролі посередників. У приміщеннях РЦ відбулися зустрічі між посередником та сторонами – підозрюваними, їх законними представниками та потерпілими.

Медіація починається з того, що сторони мають можливість почути одне одного. Це потрібно для того, щоб підліток усвідомив, що, наприклад, вкрадений телефон – це не лише засіб зв’язку, а й важливі для людини контакти, фотографії, відео. А потерпілий може й не здогадуватися, що вкрадені 200 гривень дитина витратила на їжу. Медіатор допомагає налагодити діалог та укласти угоду, яка б задовольнила обидві сторони.

З неповнолітніми також працюють психологи. Наприклад, Назар після смерті мами потрапив до дитячого притулку, звідти – до будинку сімейного типу. Він добре ладнає з дітьми, робить з ними уроки, допомагає дорослим по дому та господарству. У школі вчиться добре, особливо любить фізику, хімію, фізкультуру. Мріє стати програмістом. Захоплюється воркаутом і баскетболом. Під час зустрічей у регіональному центрі з надання БВПД хлопець визнав свою вину, зізнався, що «хоче, щоб ця історія швидше закінчилася» та висловив вдячність за лояльне ставлення і бажання йому допомогти.

Обов’язковими умовами участі у програмі відновлення є визнання неповнолітніми своєї вини, щире вибачення перед потерпілими, а також відшкодування завданої потерпім шкоди, тобто повернення грошей або майна, виконання певних робіт тощо. В угоді про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, визначається, як і в які терміни порушник відшкодовує шкоду потерпілому.

Важлива частина угоди про застосування програми – додаткові заходи, які допоможуть неповнолітньому будувати соціальні зв’язки, знайти нове захоплення та змінити свою поведінку. Для цього регіональні центри з надання БВПД заздалегідь укладають меморандуми про взаємодію з Державною установою «Центр пробації», іншими установами, які мають досвід ресоціалізації дітей.

Наприклад, Максим та Роман мають пройти індивідуальну програму подолання агресивної поведінки та набуття соціальних навичок неповнолітніми правопорушниками «Життєві навички». Хлопці проходитимуть тренінги, під час яких вчитимуться опановувати власні емоції, дізнаються про способи виходу з конфліктних ситуацій. Додатково Роман ходить у спортивну секцію з футболу. Психологи впевнені, що для хлопця цей вид спорту стане полем для відпрацювання отриманих знань з налагодження безконфліктного спілкування та фізичного розвитку. Зважаючи на непрості стосунки у родині Романа, його батьки отримають консультації щодо побудови контакту із сином.

Після виконання угоди регіональний центр з надання БВПД готує інформацію щодо результатів участі неповнолітнього у програмі відновлення та надсилає її прокурору.

Юридичні наслідки

Законодавство дозволяє звільнити від кримінальної відповідальності порушників, які вперше вчинили злочини невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості. Це стосується випадків дієвого каяття; або коли сторони примирилися й порушник відшкодував шкоду; чи якщо неповнолітній втратив суспільну небезпечність (у зв’язку зі зміною умов життя чи ситуації).

За результатами програми відновлення, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, кримінальне провадження закриють. Так дитина не отримає «клеймо» злочинця. При цьому неповнолітній пройде програми ресоціалізації та повернеться у суспільство. Тож від відновного правосуддя виграють усі.

Довідково. «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи з надання безоплатної правової допо